luni, 24 noiembrie 2014

Idei de afaceri. Tranzactii cu argint !

Cum au devenit unii oameni, investitori in argint?

articol preluat de pe www.altin.ro (cumpar argint , cumpar aur , cumpar cupru)

cumpar argint

Pentru cei dispusi sa investeasca in argint, bijuteriile existente pe piata, cu un cost al manoperei de cateva ori peste cel al metalului, nu reprezinta o solutie.

Puteti comanda insa online monede de argint (emise in SUA, Canada, Austria, Australia etc.) care au avantajul ca sunt oferite la un pret apropiat de cel al argintului la bursa.

Intrebati la un magazin de bijuterii "Vreau sa cumpar argint, cu cat vindeti gramul de argint?" si veti obtine un raspuns-sablon: "Nu vindem la gram, fiecare bijuterie are pretul sau, in functie de complexitatea manoperei". Dupa caz, vi se arunca peste umar pentru convingere: "Argintul nostru are insa o puritate de 925/1.000". si totusi, cat ar trebui sa coste gramul de argint? Daca ne raportam la pretul oficial la bursa, avem 16,5 dolari/uncia (o uncie: ±31,1 grame), adica 0,53 dolari/gramul, iar exprimat in lei – 1,64 lei/gram. Asta inseamna ca metalul dintr-o bijuterie de 10 grame, sa spunem, reprezinta 16,4 lei, restul fiind manopera. Sunt convins ca ati observat in ultima vreme cu cat se vinde prin magazine gramul de aur de 14K (in acest caz, bijuteriile se pot vinde la gram!). Cam 100 lei, nu? Ei bine, la un cost al gramului de aur de 109,6 lei pentru 24 K (sau 64 lei/14 K), ar rezulta ca manopera este evaluata la 36 lei/gram.
 Cu alte cuvinte, sub valoarea metalului de baza, in timp ce in cazul argintului manopera trece de cateva ori bune peste valoarea argintului. si uite asa am ajuns la concluzia ca cel mai bun mod de a detine niste argint alb pentru vremuri negre ar fi sa cumparam argint sub forma de monede. (La lingouri, TVA aplicata in spatiul UE este de 19%, fata de 7% pentru monede. Amatorii de aur sunt avantajati in acest caz, aurul de investitie nefiind purtator de TVA.) De ce argint? Pentru ca se pare ca va fi primul metal epuizat prin exploatare in urmatorii 20-30 de ani, este greu de reciclat, iar raportul aur/argint este foarte mare (62), mult peste valorile de 10-16 intre care a oscilat 900 de ani incepand din anul 1000 si pana in momentul in care argintul a fost demonetarizat.

Taxe de expeditie si transfer bancar
Urmatorul pas a fost sa identific un furnizor. Compania gasita este parte a grupului Jewellers Trade Services Partnership (vinde sub brandul CoinInvestDirect atat lingouri, cat si monede de aur si argint), iar livrarile se fac prin curier (UPS). Aici am avut o strangere de inima, stiu patania unui prieten care urma sa primeasca niste telefoane si s-a trezit cu… globuri in pachet. Dar, cum valoarea mone-delor nu era mare, iar furnizorul era asigurat, am facut comanda. Tariful de expeditie a fost de 15 euro, transferul bancar (intr-un cont Deutsche Bank din Franfurt) a mai facut 25 euro prin CEC, una dintre cele mai avantajoase banci pentru transferuri externe (la sume mai mari ponderea acestor cheltuieli aditionale scade insa). Banii au ajuns in contul furnizorului in ziua urmatoare, am primit "tracking number-ul" transportului in doua zile, iar coletul a facut pe drum 4 zile lucratoare din momentul expeditiei (totul a fost in regula in final).

Intre ce monede puteti opta
Cele mai populare monede de argint sunt "vulturasii" emisi de Trezoreria SUA (Silver Dollar Eagle 2009, reprezentand o uncie de argint cu puritatea 999/1.000). Printre monedele mai ieftine, de o uncie, gasim "Maple Leaf 2010", monede canadiene cu frunza de artar si regina Elisabeta a II-a pe sau monedele austriece "Philharmonic 2010" – de 23,14 dolari. Cele trei monede sunt cele mai ieftine din oferta. Australia emite niste monede foarte frumoase cu animale (koala si "kookaburra"), si unele la fel de interesante cu "anul oii/tigrului/etc" din zodiacul chinezesc. Se adauga Monedele chinezesti cu ursuleti Panda, cele din Marea Britanie de doua lire). Cele mai scumpe sunt monedele irlandeze "10 Euro Ireland Skellig Michael", probabil din cauza raritatii. si Noua Zeelanda a emis monede cu animale (de 1 dolar, cu pasarea Kiwi, balene si vulturi, care costa in jur de 50 dolari/bucata (puritate 999/1.000, emise, de asemenea, in numar limitat). Cine este amator de cantitati mai mari poate alege intre monedele de 1 kg – Noua Zeelanda are astfel de alternative pentru monedele emise (diametrul unei monede este in acest caz cam de 11 cm), dar si Mexicul ("Libertad 2009"). Plata pentru monede se poate face atat in dolari, cat si in euro sau lire sterline.

Niciun comentariu: