marți, 17 august 2010

Cateva sfaturi culinare generale

Drojdia de bere se pastreaza mai mult timp in faina sau in sare marunta;

Glazura de deasupra tortului va fi neteda daca introduceti cutitul in apa clocotita si o neteziti;

Glazura cu care acoperiti tortul se coloreaza in rosu cu sfecla rosie, si in galben cu suc de portocale.

Pentru a verifica daca pepenele galben este copt se apasa capatul opus al vrejului. Daca pepenele nu este copt nu cedeaza la apasare;

Ciupercile uscate se spala in cateva ape, dupa care se lasa in apa calduta, pana ce revin la forma obisnuita. Aceasta apa se poate folosi la sos;

Toate mancarurile care au sos, se pun in cuptor la foc potrivit, in ultimele 20 de minute. Cand acestea capata o crusta deasupra, se inchide focul.

Daca salatele care se servesc la masa sunt pregatite din timp, nu se va pune sarea si otetul decat in momentul aducerii la masa, altefel salata se va inmuia.

Andivele nu vor mai fi amare daca in apa de fierbere adaugam o lingurita de zahar.



Pentru persoanele cu o sensibilitate a stomacului ceapa se va opari in apa sarata si clocotita

Daca spuma de la supa nu a fost luata la timp, se procedeaza astfel: se da oala la o parte de pe foc si se toarna o cana de apa rece. Imediat spuma se ridica la suprafata si se poate lua cu o spumiera. Se adauga dupa procedeu, o lingurita de sare.

Supa iese foarte limpede si gustoasa pregatita in oala sub presiune.

Pentru a nu se intari, ficatul se sareaza numai atunci dupa ce a fost pregatit.Fiert, prajit sau pe gratar, sarea se pune la sfrsit.

Pielita de pe ficat se va scoate usor, daca-l scufundam inainte de pregatire 1 minut in apa clocotita.

Pestele se pune inainte de pregatire intr-un vas cu apa. Daca este proaspat cade la fundul vasului.

Prospetimea pestelui se vede dupa solzii netezi, luciosi, stransi lipiti de corp, ochii bulbucati si limpezi, bronhiile au culoarea rosu aprins.

Daca pestele are miros de mal, se spala in apa rece cu sare, sau se tine o ora in apa cu otet.

Pestele prospat pe care vrem sa-l prajim,se poate tine 10 minute in lapte dulce, dupa care se trece prin faina si se prajeste in ulei foarte fierbinte.

Pentru a fi mai frageda, carnea ce urmeaza a fi fripta pe gratar, se sareaza si se pune pentru 20 minute la congelator. Carnea care se frige in ulei, nu se sareaza inainte de pregatire pentru ca isi va pierde sucul si calitatile nutritive si va deveni fada.

Maioneza taiata se repara daca punem intr-un castron o lingura de apa fierbinte peste care se va turna maioneaza taiata, putin cate putin.

Piureul de cartofi ramas, se pastreaza daca adaugam peste el o ceasca de lapte fierbinte. Astfel nu va prinde crusta. Piureul cat si sosurile se incalzesc intotdeauna pe baie de abur.

Foile de clatite se pastreaza calde daca se pun pe o farfurie fierbinte de metal asezata deasupra unui vas cu apa care clocoteste. La fel se procedeaza si daca vrem sa le reincalzim.

Pentru a limpezi zeama pentru piftie, adaugati atunci cand inca este fierbinte un albus de ou batut. Albusul va aduna toate elementele de suspensie si astfel se aduna foarte bine si grasimea, rezultand o piftie limpede.

Pentru a face o omleta foarte pufoasa, adaugati atunci cand bateti oualele cateva lingurite de apa.

Fasolea nu va mai produce gaze daca in apa de fierbere adaugam si un cartof. Cartoful se arunca dupa ce a fiert.