vineri, 15 martie 2019

Roma in 3 zile. Sfaturi utile. Ce e de vizitat?

Pentru o vizita scurta la Roma... sau city break cum se numeste acum !!!
Ziua 1 - sambata
Ne-am decis sa vizitam Vaticanul (doar Basilica si Piata, nu si muzeul pe care l-am vizitat anul trecut). Dupa un mic dejun si o cafea prelungita am luat metroul pana la Statia Ottaviano. De mentionat ca la metrou copiii nu platesc. Sau noi nu am platit. Pe anumite porti de acces la peron este indicat accesul persoanelor cu carucioare, trollere si parintilor cu copii.
Am ajuns la Vatican dar ce sa vezi? Piata plina de pelerini pentru un an jubiliare, etc...

Cum Basilica se deschidea dupa ora 13.00 am decis sa mergem la Castelul Sant Angelo, care este la aproximativ 600 m de Vatican. La coada au fost doar 3 persoane. Dupa o vizita de aproximativ 1,5 ore la intrare coada era de cca 20 m.

Castelul San Angelo



Castelul Sant’Angelo a fost initial construit de Imparatul Hadrian ca mausoleu avand baza patrata pe care s-a amplasat o structura cilindrica cu coloane iar in varf un tumulet de lut pe care se afla o statuie a lui Hadrian. Ulterior a devenit refugiu papal. Un coridor secret face legatura intre Castel Sant’Angelo si Vatican.
In partea de sus a fortaretei se gaseste o statuie a unui inger din bronz care a luat locul uneia mai vechi care era din marmura. Statuia infatiseaza un inger care, conform legendei, si-a facut aparitia in varful fortaretei in anul 590 si in mod miraculos a pus capat epidemiei de ciuma care infestase intreagul oras Roma. Dupa acel moment cladirea a primit numele de Castel Sant’Angelo.
Se poate ajunge asadar pe jos de la Vatican sau cu metroul - Lepanto (Linia A) sau cu autobuz – linia expres nr 40 de la gara Termini.
Intrarea este 10 Euro bilet intreg, 5 euro redus. Daca aveti card ISIC, primiti reducerea.
Dupa vizita castelului am traversat podul si am intrat pe stradute pentru a ajunge in Piazza Navona cu o oprire musai la Gelateria del Teatro.




Trebuie musai sa va opriti aici, sa luati un bon de ordine (cum e la fisc la noi) si sa savurati, dupa parerea mea, cea mai buna inghetata din Roma. Aici gasiti si un roman care va poate face recomandari. Se gaseste pe drumul catre Navona, pe Via dei Coronari, (3 euro 2 cupe, 4 euro 3 cupe). Eu recomand Pistachio (fistic) cu Vanilie de Madagascar si Crema.
Am ajuns apoi in Piazza Navona.



Piazza Navona este una dintre cele mai celebre piete din Roma. Piazza Navona are trei fantani absolut superbe, o alta atractie de aici fiind biserica in stil baroc, Sant’Agnese in Agone.
Am poposit aici vreo 20 minute unde am admirat Fantana celor patru rauri, Fantana lui Neptun si Fantana Maurului, am privit la pictori si am negociat achizitionarea lor.

Urmatorul popas a fost Panteonul




Panteonul este una dintre cele mai vechi si mai bine pastrate cladiri din Roma si a fost construit acum mai bine de 1800 de ani,

In varful domului exista o deschizatura mare, numita oculus, care era singura sursa de lumina a cladirii. Partea din fata a impresionantei cladiri are trei randuri a cate 8 coloane, fiecare cu un diametru de 1.5 metri inchinate tuturor zeilor pagani. Intrarea este libera.
Urmatorul nostru obiectiv a fost Hotelul, cu o mica oprire la un magazin dedicat obiectelor sculptate din lemn, deci lui Pinochio.
Am spus ca este varianta soft, asa ca am mers sa ne si odihnim pentru ca Roma trebuie vazuta si seara (Fontana, Colosseumul, strazile sunt parca mai frumoase seara).
Dupa un binemeritat somn, pe la ora 17.30 am plecat, tot cu metroul, in Piazza Spagna.



Treptele spaniole sunt in reabilitare dar se poate urca pana sus, pana la cea mai mare Biserica Franciscana din Roma - Trinita dei Monti.
In piata domneste Fontana della Barcaccia, o fantana sobra n forma de barca, creata de Bernini pentru a comemora marea inundatie din anul 1598, Fantana infatiseaza o barca scufundandu-se in apele involburate.
Am continuat drumul pe sradute pentru a ajunge la cea mai fotografiata fantana din lume - Fontana di Trevi.



Figura centrala a fantanii Trevi este Neptun, zeul marii, care se afla intr-un car de lupta ce are forma unei scoici, tras de doi caluti de mare. Unul dintre cai este naravas iar celalalt este calm si supus. Acestia simbolizeaza dispozitia fluctuanta a marii. Evident, legenda trebuie pastrata - Legenda spune ca cel ce arunca o moneda in apa se va intoarce la Roma. Aceasta moneda trebuie aruncata peste umar cu spatele la fantana.
Apoi, dupa o felie de pizza, o bere si o inghetata am mers la Colosseum (unde se pregatea maratonul Romei), am facut cateva fotografii si apoi la Hotel, pregatiti pentru a 2-a zi plina.
A doua zi - duminica
Era dedicata Coloseumului si Forulul Roman. Ne-am trezit usor greu, am luat in tihna micul dejun si hotarati, am plecat catre Coloseum. Doar ca, din cauza Maratonului Romei care avea finishul la Colosseum, metroul nu a mai oprit aici ci la urmatoarea statie, la Cavour. Perfect momentul pentru a vizita Basilica Santa Maria Maggiore.



Aici am întâlnit o coada de vreo 70 m cauzata de controlul de securitate care se făcea, dar in 15 minute am fost in Biserica.

Am plecat apoi cu mult entuziast spre Piazza Venetia, am ajuns la Palatul Vittorio Emanuel unde este si mormantul eroului necunoscut. 
Se poate intra, atat in curte cat si in cladire (contra cost, 7 euro, de sus se pot face poze frumoase). Noi am ramas afara la aer, am facut poze si ne-am tras un pic sufletul, desi foarte devreme era foarte cald (dupa temperatura blanda de la Venetia, Roma ne-a naucit, pur si simplu).

  
Palatul este inchinat lui Victor Emanuel al II lea, numit si ,,Parintele Patriei’’, este o cladire din marmura alba cu niste scari si sculpturi superbe si se vede de departe.

Dupa vizitarea acesteia am plecat pe jos (distanta este foarte mica) catre Coloseum. Am iesit cumva deasupra pietei Coloseumului si, din cauza Maratonului a trebuit sa ocolim un pic pentru a ajunge la coada de la intrare. Acolo, din cauza controlului de securitate am zabovit cam 20 min. la coada.
Coloseumul este cea mai impresionanta cladire a Imperiului Roman.




Cunoscut initial sub numele de Amfiteatrul Flavian, Coloseumul era cea mai mare cladire a epocii. Coloseumul este o structura imensa, ce masoara 188m lungime, 156 latime si 48m inaltime. Coloseumul putea primi in jur de 55.000 de spectatori care puteau intra in incinta prin nu mai putin de 80 de porti. Cladirea are patru etaje, ultimul dintre acestea continea locuri pentru clasele inferioare si pentru femei. Cel mai jos dintre etaje avea locuri rezervate pentru cetatenii cei mai de seama ai Romei. Sub nivelul solului se gaseau camere si custi pentru animalele salbatice si dispozitive mecanice cu ajutorul carora custile puteau fi ridicate pentru ca animalele sa apara direct in mijlocul arenei.
Pretul de intrare este de 12.00 Euro full, cu reducere 7,50 iar copiii gratis.
In pretul biletului este inclus si accesul la Forumul Roman, dar atentie, biletele nu trebuiesc aruncate sau pirdute, fiind necesar validarea lor si la Forum.
Asadar,  

Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman.

Are o forma dreptunghiulara si este inconjurat de ruinele mai multor cladiri guvernamentale antice importante din centrul orasului Roma.
Intrarea principala, si cea mai buna, este din Via dei Fori Imperiali. Aceasta da direct in Via Sacra, cel mai vechi drum care traverseaza Forumul Roman, facand legatura intre doua arcuri de triumf, Arcul lui Septimius Severus sl Arcul lui Titus. Cele mai importante obiective turistice se afla intre acestea doua. La prima impresie Forumul nu pare a fi nimic altceva decat o multime de ruine cu cateva cladiri pastrate in intregime. In secolul al VIII-lea i. Hr., locul unde se afla Foro Romano era doar o zona mlastinoasa dintre colinele Capitolin si Palatin, folosita ca loc de veci sau ca loc de intrunire pentru conducatorii asezarilor agricole din imprejurimi.

După ce am terminat cu Forumul, am urcat pe Dealul Palatin și ne-am plimbat prin grădinile imperiale și livada de portocali care chiar aveau portocale în ei si emanau un miros fantastic de flori.
Dealul are o legatura puternica cu mitologia romana.


 Se crede ca pe dealul Palatin, gemenii Romulus si Remus au fost gasiti de lupoaica care i-a crescut si acesta a fost in cele din urma locul in care Romulus s-a decis sa construiasca orasul. Se poate spune ca de pe acest deal a pornit ascensiunea marelui Imperiu Roman.
Urmeaza apoi o portie buna de Paste Amatriciana, o bere si o inghetata, hotelul, un somn bun si un plan de seara.
Seara poate fi dedicata Cartierului Trastevere. Accesul pentru Trasteverese se face cu trenuri, tramvaie şi autobuze. Are o staţie de tren proprie pentru a cei care vin direct de la aeroport. Dacă veniti pe jos dinspre centru traversati Tibrul pe unul din multe poduri, cartierul Trastevere fiind numit si '' Zona de peste rau''.
Centrul cartierului Trastevere este Piazza di Santa Maria in Trastevere, o piata pietonala patrata plina cu restaurante si baruri scumpe, palate si biserica Santa Maria in Trastevere.



Ce e frumos aici? Ca vezi casele tipice ale italienilor, multe femei pe bicilete impodobite cu flori, strazi pavate cu piatra cubica, multe cismele si strazi inguste, pitoresti, o gramada de restaurante si baruri., un cartier cochet, autentic roman,
Ziua 3 - luni
Ultima inainte de plecare, am avut in intentie sa vizitam Gradinile Borghese si gradina Zoologica, dar cum nu vizitasem Basilica San Pietro am sarit gradinile si ne-am infatisat la poarta Vaticanului. La ora 10.00 coada a fost de cca 70-80 m dar in 15 minute eram inauntru. De specificat ca nu am inclus Muzeul Vatican in vizita.
Cea mai importantă biserică din lumea catolică, Sfântul Petru din Roma, trebuia să aibă o piață publică în față, din care să poată fi admirată.



Cele 248 de coloane din piatră toscană. Sunt asezate pe patru rânduri si par să dispară atunci când stai în anumite locuri marcate în pavaj.
In centrul pietei ochii sunt atrași de obeliscul de 25 de metri, vechi de 4.000 de ani de origine egipteana. Obeliscul are o cruce în vârf și o inscripție creștină, iar de jur împrejur semnele zodiacului, fiind și un ceas cu cadran solar. Inscripția actuală »“Christus Vincit, Christus Regnat, Christus Imperat. Christus ab omni malo plebem suam defendat. ” („Hristos învinge, Hristos împărățește, Hristos poruncește. Hristos apără poporul Său de orice rău”.) Razele din pietre de pavaj albe imită de asemenea razele soarelui.
În fața basilicii sunt două statui gigantice ale apostolilor Pavel (ținând o sabie de doi metri, care era poleită cu aur, simbolizând Cuvântul lui Dumnezeu) și Petru (ținând în mână cheile Împărăției Cerurilor).
Basilica are cea mai mare suprafață interioară a unei biserici de pe fața pământului. Privirile sunt atrase de altarul ce la celălalt capăt al bisericii. Această biserică nu e „orientată”, adică nu e așezată spre răsărit (orient), ci spre vest, altarul fiind deasupra presupusului mormânt al apostolului Petru, chiar sub enormul dom desenat de Michelangelo și terminat de Giacolo della Porta. Acest altar înalt sau baldachin e un obiect de cult misterios, cu patru coloane spiralate fascinante, care imită forma coloanelor din Templul lui Solomon de la Ierusalim, ca un fum ce se ridică. Inițial, altarul era format din patru coloane de marmură, despre care se credea că provin chiar de la templul original, și care au fost urcate pe zidul bisericii, pentru a forma un fel de balcon. Coloanele de astăzi din bronz, sunt mult mai mari, au 20 de metri înălțime. Pe acoperișul baldachinului e simbolul Sfântului Duh, porumbelul, pe fundalul unui soare strălucitor.
In Basilica sunt peste o sută de statui, unele de dimensiuni monumentale. Cea mai faimoasă operă de artă este Pieta a lui Michelangelo, statuia reprezentând-o pe Fecioara cu trupul Mântuitorului coborât de pe cruce, fiind apărată de un geam antiglonț, în dreapta intrării. Aceasta deoarece a fost atacată în trecut de un nebun cu un ciocan. Nici martorii scenei de nebunie nu s-au dovedit mai responsabili, adunând bucățile de marmură din statuie, ca suveniruri. Din această cauză, unele părți lipsesc, iar altele, ca nasul Fecioarei, au fost recreate, folosind material din poalele mantiei.
Dupa ce admirati intreaga Basilica, puteti sa va orientati catre cupola unde aveti 2 variante» pe scari cu un total de 551 trepte si un pret de 6 euro sau o parte cu liftul si o parte pe scari (mai raman 320 trepte) cu un pret de 8 euro de persoana. Recomand prima varianta, urcusul nefiind deloc greu, scarile fiind destul de late.
Urcusul are 2 parti – pana la baza cupolei de unde ai parte de primul wowpentru ca de aici de la aproape 100 m înălţime se poate admira interiorul basilicii, în toată splendoare lui.
Aveti parte de al doilea moment de wow cand se paseste pe cupolă. Întreg pare la picioarele tale.
Finalul vizitei la Roma l-am dedicat suvenirurilor si pregatirii pentru plecare. Am ajuns la Hotel unde soferul ne astepta cuminte si care, in 20 minute ne-a dus la Terminalul 2 de unde ne-am intors catre casa.
Aceasta este o varianta soft, a celor care vor sa sa bucure de Cetatea Eterna fara sa-si rupa picioarele, a celor care vor sa vada Roma atat ziua cat si seara.


Pentru cei care vin pentru prima data la Roma as include in tot acest plan Muzeele Vaticanului, dar e necesara o zi in plus...

Niciun comentariu: