miercuri, 13 mai 2015

Cea mai simpla metoda de a indeparta capusele

A venit in sfarsit vara si cu totii suntem nerabdatori sa ne bucuram de soare, impreuna prietenii sau familia, fie in gradina, fie iesind in natura, in parc sau la iarba verde, la un picnic, gratar sau la plaja.


Prieteni, familie, natura, gratar, soare … toate ingredientele pentru o zi reusita. Aceasta se poate insa rapid transforma intr-una deloc placuta daca avem ghinionul sa fim muscati de capuse. Capusele musca, sug sangele, iar uneori pot chiar transmite boli grave. Avem deci destule motive sa le displacem. Asta nu inseamna ca trebuie sa intram in panica si sa ne inchidem in casa sau sa apelam la insecticide repelente de fiecare data cand iesim in natura.

In schimb, iata cele mai bune sfaturi de urmat ca sa te feresti sau sa scapi de capuse, fara a folosi insecticide.




Cum recunoastem capusele


Capusele sunt de dimensiuni mici (2-3 mm), ceea ce le fac greu de observat. Ele se pot insa umfla pana ajung la o lungime de aproximativ 10 mm în doar 9 zile în timp ce paraziteaza. Masculii sunt negri, femelele sunt negre cu abdomenul rosu. Deoarece nu pot pot zbura, doar se tarasc incet, capusele prefera zonele bogate in vegetatie, cu iarba inalta si tufisuri, unde isi asteapta gazda pentru a se agata de ea.
Capusele nu sunt insecte, sunt artropode (animale nevertebrate), din familia acarienilor, fiind din aceeasi clasa cu scorpionii si paianjenii (arahnide). Capusele sunt parazite ce au nevoie de o gazda – mamifere sau pasari - pentru a trai si a se reproduce. Sug sangele gazdei, pe care o populeaza o singura data, timp de cateva zile, simultan injectand  un venin usor anestezic. Gazdele nu simt in mod normal nicio durere.



Ce boli pot transmite capusele


Capusele pot transmite boli grave, atat la om, cat si la animalele de companie, cei mai expusi fiind evident cainii. Exista mai multe specii de capuse, dar nu toate sunt purtatoare de virusi. Ca atare, pericolul determinat de o eventuala muscatura nu trebuie exagerat.

La om, capusa poate trasmite boala Lyme. Este o boala cauzata de o baterie transmisa in urma unei muscaturi de capusa, anual sute de mii de oameni la nivel mondial fiind infectati. Boala Lyme poate avea consecinte grave: severe tulburari cardiace sau neurologice. Nedescoperita la timp, boala Lyme poate duce la aparitia unor complicatii precum paralizia fetei sau inflamarea miocardului. Intepatura de capusa poate determina de asemenea aparitia unor iritatii la nivelul pielii, insotite adesea de mancarimi. Primele simptome apar la cateva zile si sunt asemanatoare gripei.

La animale muscatura de capusa poate infesta cu parazitul Bebesioza, care se manifesta extrem de agresiv imediat dupa perioada de incubatie care este de doua saptamani. In cazul in care nu este descoperita la timp, acest parazit provoaca moartea  animalelor. Parazitul transmis de capuse se localizeaza in globulele rosii pe care le distruge  provocandu-i animalului o anemie puternica si moartea. 
Singura cale de a infecta o noua gazda este contactul fizic. Capusele nu sar, nu zboara, ci se ataseaza de corpul gazdei.

Cum sa te feresti de capuse


Cea mai buna metoda pentru a preveni muscatura de capusa este sa eviti locurile preferate de capuse si sa te imbraci corespunzator cand iesi in naura. De asemenea, e important sa iei masuri preventive pentru a crea in curtea sau gradina din jurul casei tale un mediu impropiu pentru aparitia si dezvoltarea capuselor, precum si a animalelor gazda preferate de capuse.

1. Evita zonele preferate de capuse

Capusele sunt cel mai des intalnite in zonele impadurite sau aflate in paragina, napadite de buruieni, in tufisuri sau in iarba inalta.  Asigurandu-le protectia de care capusele au nevoie impotriva caldurii soarelui si a vantului, acestea sunt locurile preferate de capuse, fiind de asemenea caminul animalelor gazda preferate de capuse, precum soarecele de camp sau veveritele.

2. Verifica daca zona este infestata cu capuse

O metoda simpla este urmatoarea: ia o haina de culoare deschisa, preferabil alba si tarasti-o pe jos prin iarba. Capusele aflate in cautarea unei gazde se vor agata de haina, crezand ca e vorba de o noua gazda. 

3. Imbraca-te corespunzator cand iesi in natura

Imbraca-te in culori deschise. Te va ajuta sa descoperi usor eventualele capuse “recoltate”.

Asigura-te ca imbracamintea este cat mai stransa in jurul incheieturilor mainii, a gleznelor si in jurul taliei, astfel incat capusele sa nu poata patrunde sub haine. Introdu-ti camasa sau bluza in pantaloni si fixeaza-ti cureaua cat mai strans. De asemenea, este recomandat sa tragi ciorapii peste pantaloni si chiar sa-i legi cu o banda sau elastic cat mai strans, pentru a nu permite capuselor sa intre pe sub pantaloni. Poarta palarie si bluza cu maneca lunga.
In asteptarea noii gazde, capusele stau de regula in iarba inalta de-a lungul cararilor batatorite. Astfel, e recomandat sa va deplasati doar pe carare, evitand sa fluturati iarba. 

4. Creaza in curte sau gradina un mediu neprielnic pentru capuse

Urmand cateva sfaturi simple, vei crea in jurul casei tale un mediu sigur, lipsit de capuse, unde copii si intreaga familie se vor simti in siguranta.

  • Mareste suprafata acoperita cu gazon, in detrimentul arbustilor si a gardului viu
  • Tunde regulat gazonul, cat mai scurt posibil, astfel incat inaltimea acestuia sa nu depaseasca 7-8 cm. Astfel, se reduce umiditatea la nivelul solului, ceea ce face dificila supravietuirea capuselor
  • Indeparteaza buruienile, tufarisul, frunzisul si orice alte resturi vegetale. Acestea pot atrage capusele precum si gazdele acestora
  • Pastreaza mobilierul de gradina si zonele de joaca pentru copii cat mai departe de copaci, tufaris sau de gardul viu
  • Foloseste scanduri de lemn sau pietris ca bariera pentru a delimita gazonul de zonele cu vegetatie, locuri preferte de capuse

5. Protejeaza-ti curtea si gradina de animalele gazda preferate de capuse

E putin probabil sa ai probleme cu capusele daca vei lua masuri pentru a nu incuraja aparitia animalelor gazda preferate de capuse, precum soarecii si veveritele. Acestea se ascund sub stivele de lemne si se hranesc cu resturile de mancare de la pasari sau de la caine.
  • Muta suportul de mancare pentru pasari, precum si stivele de lemne, cat mai departe de casa
  • Ridica stiva de lemne la minimum 40-50 cm de sol
  • Indeparteaza resturile de orice fel  - gunoi, frunzis etc.


 

Cum sti daca ai fost muscat de capuse


Dureaza 36 pana la 48 de ore pentru ca o capusa atasata de corp sa transmita boala Lyme la oameni. In plus, intepatura de capusa nu doare. De aceea este foarte important sa identifici cat mai rapid eventuale capuse infipte sub piele. Odata gasite, capusele trebuie imediat indepartate.

6. Controleaza-ti corpul pentru a identifica eventualele capuse

Capusele sunt greu de observat si de aceea este recomandat ca, dupa ce am colindat prin locuri ce pot gazdui capuse, sa facem o verificare completa, atat a noastra, a copiilor, cat si a animalelor de companie. Dupa ce se infig sub piele, capusele sug sangele gazdei, iar ulterior se umfla, crescand de cateva ori, pana ajung la dimensiunea unui bob de fasole.
  • Examineza-ti in intregime corpul, in special sub brate, in sau in jurul urechilor, buricul, in spatele genunchilor, in par sau in jurul capului, intre picioare si in jurul taliei, acestea fiind zonele obisnuite preferate de capuse
  • E recomadat de asemenea sa faci un dus fierbinte si sa usuci hainele folosind un uscator, astfel capusele agatate de haine vor muri. 





7. Verifica daca animalul tau de companie nu e o gazda pentru capuse

E mult mai probabil ca animalele de companie care ies afara din casa, in special cainii, sa se intoarca cu capuse, decat cele care stau mai mult in casa.
  • Dupa iesirea la plimbare prin zone susceptibil a gazdui capuse, verifica-ti animalul de companie la intoarcerea in casa
  • Creaza in locuinta o zona speciala de odihna pentru animalelor de companie si verifica periodic daca nu au cazut capuse de pe animal in timpul somnului
  • Tine animalele de companie departe de mobilier, deoarece capusele se pot ascunde in tapiterie, in saltea sau perne.

Cum sa scoti corect capusa, fara sa i se rupa capul


Capusele descoperite trebuie indepartate imediat pentru a preveni o posibila infectie. 

Capusele isi infig capul sub piele, ceea ce le face greu de indepartat. Trebuie sa te asigurati ca ai scos capusa in intregime, altfel risti o contaminare. 

Pentru aceasta, nu e neaparat nevoie sa apelezi la un medic. Urmand cativa pasi simplii, poti scoate singur capusa, in intregime.








8. Foloseste o penseta sau dispozitivul special Tick Lasso de la SILVALURE pentru a scoate capusa in intregime


  • Foloseste manusi de unica folosinta sau in lipsa, un prosop de hartie, pentru a-ti proteja degetele.
  • Foloseste o penseta sau un dispozitiv special precum SILVALURE Tick Lasso pentru pentru a indeparta capusa.
  • Cu penseta, apuca capusa cat mai aproape de piele. Astfel, eviti desprinderea capului capusei de restul corpului.
  • Incet dar ferm, cu o forta constanta, trage capusa afara. Nu smuci brusc si nu rasuci capusa, pentru ca risti sa se rupa in bucati, iar capul capusei va ramine infipt sub piele.
  • puteti sa realizati un laso chiar dvs. din ata dentara sau ata mai rezistenta, facand un lat (o bucla) si tinand-o lipita pe piele in jurul insectei trageti de capatele atei strangand bucla in jurul clestilor insectei. In felul acesta nu mai riscati sa  va suprainfectati

8. CEA MAI SIMPLA METODA DE A INDEPARTA CAPUSELE !!!

 


Ce nu ati mai auzit, urmeaza : innebunită după aroma fosforului umed, căpușa este dispusă să părăsească inclusiv corpul nostru, dacă simte acest miros.

Capușa infipta in piele poate fi indepărtata cu usurinta cu ajutorul unui singur bat de chibrit. Umeziți capul unui bat de chibrit (are fosfor in varf), și descrieti cercuri cu el, în jurul locului unde este infipta capusa. După cateva secunde căpusa isi va extrage singura capul, si se va urca pe batul de chibrit, pentru a savura mirosul de fosfor! Această metoda simpla de indepartare a capușelor s-a dovedit a fi cea mai sigura și cea mai eficienta. Se stie ca prin apucarea corpului capusei riscam ca saliva acesteia să fie injectata in corp prin ruperea capului insectei infipte în piele.

Această metoda ar trebui răspandita si prin mass-media insa nu se cunoaste. Ajuta si tu la informarea populatiei distribuind pe retele de socializare aceast articol.




Niciun comentariu: