marți, 24 mai 2016

Ce trebuie sa stim despre diamante

Inainte de a cumpara o bijuterie cu diamante este foarte bine sa stiti cateva caracterisitici ale acestora. Astfel, o lectura de mai putin de 15 minute va va transforma intr-un cumparator educat care stie sa aprecieze o bijuterie cu diamante la adevarata sa valoare, abia atunci veti putea afirma cu adevarat : cumpar diamante.
Vom incepe cu cei 4 C. Acestia sunt: greutatea in carate (CARAT), culoarea (COLOR), claritate (CLARITY), taietura (CUT). Sistemul celor patru C a fost stabilit în anii ’50 de Institutul American de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA) si este acceptat ca atare de gemologi si oameni de afaceri.
Taietura (cut) este cea mai importanta dar si cea mai provocatoare calitate. Totusi sa nu confundam taietura diamantului “cut” cu forma acestuia. Cand un expert spune taietura diamantului, se refera la proprietatile lui reflective si la calitatea slefuirii, nu la forma lui. Unghiurile si finisajul diamantului sunt cele care ofera acestuia acea stralucire specifica, ce pare ca vine chiar din centrul lui. In imaginile de mai jos se poate observa diferenta dintre o taietura ideala si una de proasta calitate. Totul sta in proportii, astfel incat lumina care intra sa se reflecte corect si sa ofere o stralucire aparte diamantului. Atunci cand cumperi un diamant exista cateva metode de gradare a calitatii taieturii, dezvoltate pentru a te ajuta:

 
 Ideal – se regaseste numai la diamantele rotunde si este o taitura foarte rara
 Premium – este asemanatoare cu taietura ideala, insa se regaseste si in alte forme de diamante, mai reduse la pret
 Very Good – lumina se reflecta putin mai deformata decat cea ideala, o astfel de taietura fiind intalnita in cazul diamantelor mai mari
 Good – o astfel de taietura reflecta mare parte din lumina care intra si este optiunea cea mai buna pentru taierea diamantele foarte mari, astfel incat sa nu se piarda nici din volum nici din calitate
 Fair & Poor – o astfel de taietura reflecta o mica parte din lumina care intra si sunt taiate astfel diamantele foarte mari, pentru a maximiza caratajul
Ideal cutToo shallowToo deep
“Braul” diamantului
Un “brau” pentru un diamant este intre subtire si putin “gros”. Braul diamantului poate fi subtire, mediu, gros si orice combinatie a celor trei clasificandu-se in: extrem de subtire, subtire, mediu, usor gros, gros, extrem de gros.
Table
“Braul” unui diamant poate fi brut sau slefuit. Diamantele cu o forma foarte frumoasa au de cele mai multe ori braul slefuit. Pentru aceasta slefuitorului ii ia timp in plus ceea ce nu este profitabil. Braul nu imbunatateste calitatea diamantului, GIAmasoara doar grosimea acestuia nu si aspectul.

Cateva exemple de defecte de simetrie:
Eccentric tableEccentric culetDeformed girdle
Eccentric tableEccentric culetDeformed girdle
Deformed facetMisalignment of the crown and the pavilionUndulated girdle
Deformed facetMisalignment of the crown and the pavilionUndulated girdl
Caratul este unitate de masura a greutatii unui diamant, un carat fiind egal cu 200 de miligrame. Denumirea de carat vine de la semintele de carob, care erau atat de uniforme in greutate incat erau folosite in vechime ca unitati de masura. Sa nu confundam Carat cu Karat (masura de determinare a puritatii aurului).
Clariatea diamatelor este foarte importanta jucand un rol important pentru a calcula valoarea. Aceasta caracterisitca importanta este caracterizata in detaliu in certificatele ce insotesc piatra (GIA, DRU, GII, EGL)
Claritatea diamantelor
  • I1, I2, I3 Included: Incluziunile sunt vizibile cu ochiul liber
  • SI1, SI2 Slightly Included: Incluziunile sunt vizibile cu lupa care mareste de 10 ori si pot fi vizibile si cu ochiul liber. Un pret foarte bun.
  • VS1, VS2 Very Slightly Included: Incluziunile nu sunt vizibile cu ochiul liber. Mai putin scumpe decat VVS1 si VVS2.
  • VVS1,VVS2 Very, Very Slightly Included: Incluziunile sunt foarte greu de observat cu o lupa care mareste de 10 ori. Un diamant de o calitate excelenta.
  • FL, IF Flawless, Internally Flawless: Fara incluziuni interne sau externe. Diamante foarte rare si frumoase
Culoarea. Ca si in cazul claritatii si a taieturii, un diamant este cu atat mai valoros cu cat este mai curat si reflecta mai bine lumina. Insa, cummajoritatea diamantelor sunt fara culoare, cele care sunt colorate sunt foarte rare si cu atat mai valoroase. Pentru a grada lipsa de culoare a unui diamant expertii se raporteaza la scara GIA, care porneste de la D (cea mai inalta gradatie de culoare) si continuand pana la sfarsitul alfabetului, pentru diamantele cu urme inestetice de galben sau maron.
  • D Absolut incolor. Cel mai bun grad de culoare, care este extrem de rar.
  • E Incolor. Numai urme mici de culoare pot fi detectate de un expert gemolog. Un diamant rar.
  • F Incolor. O vaga culoare poate fi detectată de un expert gemolog, dar este totusi considerat un grad incolor. Un diamant de calitate superioara.
  • G-H Aproape incolor. Culoare sesizabila atunci cand este comparat cu diamante de culori mai bune, dar aceste diamante au un pret excelent.
  • I-J Aproape incolor. Culoare usor sesizabila.
  • K-M Culoare sesizabila. Este recomandat sa fie montate in aur galben.
  • N-Z Culoare foarte sesizabila. Nu comercializează astfel de diamante.
Fluorescenta diamantelor
Aproximativ 35% sau chiar mai mult dintre toate diamantele sunt fluorescente la expunerea la raze ultra-violete. Marea majoritate emit o culoare albastra. Acest efect de fluorescenta poate fi benefic pentru o piatra care are o tenta mai galbena, pentru ca fluorescenta albastra va anula o parte din nuanta galbena (albastrul si galbenul sunt culori complementare-impreuna dau alb), facand diamantul sa para mai incolor. Dar un grad prea mare de fluorescenta da un aspect laptos, incetosat pietrei. Pentru diamante de culoare D-H (categoria colorless), florescenta puternica poate avea impact negativ asupra valorii unei pietre cu 3-20%. Pe de alta parte, valoarea diamantelor cu culori mai slabe I-K, poate creste cu pana la 2% in cazul existentei fluorescentei.
Principalele forme ale diamantelor
Round brilliant diamondTriangle diamondRadiant diamondMarquise diamondPrincess diamondEmerald diamondPear diamond
BrilliantTriangleRadiantMarquisePrincessEmeraldPear
Brilliant (Rotund). Taietura rotunda Brilliant este de departe cea mai cunoscuta si cea mai cautata forma de diamant disponibila astazi. De aproape 100 de ani, taietorii au folosit teorii avansate asupra comportamentului luminii si calcule matematice complicate pentru a optimiza efectul de foc si de stralucire intr-un diamant Rotund. Taietura briliant a fost conceputa ca o taietura ideala, ce maximizeaza dispersia naturala a unei pietre pretioase, curband razele de lumina catre centrul acesteia, si reflectandu-le apoi in exterior, pentru a produce "focul" si stralucirea. Pentru a maximiza efectul de stralucire al unui diamant Rotund traditional, selectati unul dintre cele mai bune doua grade de taietura, Ideal sau Very Good (foarte bun), si alegeti unul dintre gradele Ideal, Excellent sau Very Good, pentru simetrie si finisaj.
Princess (Printesa). Acesta este cea mai populara forma cu margini drepte. Stralucirea ei frumoasa si taietura unica fac ca aceasta piatra sa fie favorita pentru inelele de logodna. Taietura Printesa are colturi ascutite si forma traditionala patrata. Cand alegeti culoarea pentru un diamant cu margini drepte, tineti cont de faptul ca, desi pretul pentru un diamant Printesa de culoare J poate fi exceptional, culoarea poate fi usor vizibila in colturile pietrei. De asemenea, forma diamantelor cu taietura Printesa variaza de la patrat la dreptunghi. Pentru a gasi diamantul cu forma cautata, uitati-va dupa raportul lungime-pe-latime, afisat pe pagina de detalii a fiecarui diamant. Pentru un diamant Printesa patrat, cautati un raport lungime-latime intre 1 si 1,05. Daca preferati o forma dreptunghiulara, uitati-va dupa un raport mai mare de 1,10.
Oval. Un diamant Oval are o stralucire frumoasa, similara cu cea a unui diamant Rotund. Diamantele Ovale sunt, de asemenea, foarte indragite, pentru ca lungimea lor poate accentua degetele lungi si subtiri. Pentru a gasi dimensiunea diamantului Oval pe care il doriti, uitati-va la raportul lungime-pe-latime afisat pe pagina de detalii a fiecarui diamant. Acest raport va determina conturul diamantului, sau cum va arata cand este privit de deasupra. Pentru a gasi cele mai traditionale diamante Ovale, uitati-va dupa un raport intre 1,33 si 1,66.
Marquise. Forma unui diamant Marquise poate maximiza greutatea in carate, oferindu-va un diamant care pare mult mai mare. Pentru a gasi dimensiunea diamantului Marquise pe care o doriti, uitati-va la raportul lungime-pe-latime de pe pagina de detalii a diamantului. Acest raport va determina conturul diamantului, sau cum va arata cand este privit de deasupra. Pentru cele mai traditionale diamante cu taietura Marquise, uitati-va dupa un raport lungime-pe-latime intre 1,75 si 2,25.
Pear (Para). Aceasta taietura tip Briliant se mai numeste si Lacrima datorita faptului ca are un singur punct ascutit si un capat rotunjit. Aspectul unic al taieturii in forma de Para face ca aceasta taietura sa fie o alegere indragita pentru o varietate de bijuterii cu diamante. Daca alegeti o forma de Para alungita, lungimea diamantului creeaza un efect subtil de subtiere atunci cand este pus pe deget. Pentru a intelege cum va arata diamantul cand este privit de deasupra, uitati-va la raportul lungime-pe-latime afisat pe pagina de detalii a fiecarui diamant. Pentru forme de Para traditionale, cautati un raport intre 1,45 si 1,75.
Heart (Inima). Inima este simbolul sublim al iubirii. Aspectul unic in forma de inima face din aceasta taietura o alegere distinsa pentru o varietate de bijuterii cu diamante. Cand alegeti culoarea pentru un diamant in forma de Inima, tineti cont de faptul ca desi pretul pentru un diamant in forma de Inima de culoare J poate fi exceptional, culoarea poate fi usor vizibila in colturile pietrei. Pentru a gasi dimensiunea pe care o cautati, considerati raportul lungime-pe-latime afisat pe pagina de detalii a fiecarui diamant. Acest raport va determina conturul diamantului, sau felul in care va arata cand este privit de deasupra. Pentru o forma de Inima traditionala, cautati un raport intre 0,90 si 1,10.
Cushion (Pernuta). Aceasta forma unica este indragita de mai bine de un secol. Diamantele taiate in forma de Pernuta au colturile rotunjite si fatete mai mari pentru a le mari stralucirea. Aceste fatete mari subliniaza claritatea diamantului, asa ca, daca alegeti o taietura Pernuta cu un grad mai scazut al claritatii, cum ar fi SI, asigurati-va ca puteti verifica dispunerea incluziunilor de pe certificat. Forma taieturilor Pernuta variaza de la patrat la dreptunghi. Pentru a gasi dimensiunea pe care o doriti, considerati raportul lungime-pe-latime, disponibil pe pagina de detalii a fiecarui diamant. Acest raport determina conturul diamantului, sau felul in care acesta va arata daca este privit de sus. Pentru un diamant Pernuta patrat, uitati-va dupa un raport lungime-pe-latime intre 1 si 1,05. Daca preferati o forma mai dreptunghiulara, uitati-va dupa un raport mai mare de 1,15.
Radiant. Colturile rotunjite constituie particularitatea acestui diamant. Datorita lor, taietura Radiant este o alegere indragita si versatila pentru orice bijuterie. Taieturile Radiant pot varia in gradul lor de rectangularitate. Pentru a gasi dimensiunea diamantului Radiant pe care o cautati, considerati raportul lungime-pe-latime afisat pe pagina de detalii a fiecarui diamant. Acest raport va determina conturul diamantului, sau cum va arata cand este privit de deasupra. Pentru a gasi un diamant Radiant patrat, cautati un raport lungime-pe-latime intre 1 si 1,05. Daca preferati o forma mai dreptunghiulara, uitati-va dupa un raport mai mare decat 1,10.
Emerald (Smarald). Ceea ce face aceasta forma diferita este pavilionul ei, care este taiat cu fatete dreptunghiulare, pentru a crea un efect optic unic. Datorita tabletei sale mai mari, deschise, aceasta forma subliniaza claritatea unui diamant. Daca alegeti o taietura Smarald cu un grad mai scazut al claritatii, cum ar fi SI, asigurati-va ca puteti verifica dispunerea incluziunilor de pe certificat. De asemenea, diamantele cu taietura Smarald, pot fi mai mult sau mai putin dreptunghiulare. Pentru a gasi diamantul cu forma cautata, uitati-va dupa raportul lungime-latime. Daca ati prefera un Smarald cu o forma mai patrata, uitati-va dupa un diamant cu taietura Asscher. Pentru o taietura Smarald clasica, uitati-va dupa un raport lungime-pe-latime intre 1,30 si 1,40.
Asscher. Aceasta forma unica si frumoasa este aproape identica cu taietura Smarald, cu exceptia faptului ca este patrata. De asemenea, aceasta forma are un pavilion taiat cu fatete dreptunghiulare in acelasi stil ca si la taietura Smarald. Daca alegeti claritatea SI asigurati-va ca puteti verifica dispunerea incluziunilor pe certificat, pentru ca aceasta forma subliniaza claritatea diamantului. La alegerea culorii, tineti cont ca, desi pretul unui diamant Asscher de culoare J poate fi exceptional, culoarea poate fi usor vizibila in colturile pietrei.
Diamante colorate
Diamantele pot avea toate culorile spectrului, iar culoarea lor este datorata fie impuritatilor chimice de azot si/sau hidrogen (diamantele galbene sau brune), bor (diamante albastre), fie expunererii la radiatii (diamante verzi) sau chiar structurii neregulate de crestere din interiorul cristalului (diamante roz, rosii). Diamantele incolore sunt in mod normal mai valoroase decat cele galbene. Totusi, daca culoarea unui diamant este mai intensa decat nota Z, trece in categoria dimantelor colorate. In acest caz, intensitatea culorii joaca un rol primordial in stabilirea valorii sale. Valoarea unui diamant colorat poate depasi usor pe aceea a unui diamant incolor, daca intensitatea culorii este mare si culoarea rara.
Nuantele de culori
Un diamant brun (sau Fancy cognac), sau galben poate avea o valoare relativ scazuta fata de un diamant incolor de calitate top. Totusi, anumite diamante colorate, cum ar fi cele roz, albastre, verzi sau rosii sunt extrem de valoroase. In trecut considerate fara prea mare valoare, diamantele roz ating in momentul de fata valori exorbitante, in principal datorita popularitatii de care se bucura in prezent aceasta culoare, dar si raritatii.
Diamant jauneDiamant bleuDiamant roseDiamant vertDiamant rouge
Diamantele brune, care sunt in general mai putin apreciate decat alte culori si cu o valoare implicit mai mica, incep sa creasca in popularitate si nu este exclus ca in viitorul foarte apropiat sa ajunga la preturi foarte mari.
Diamantele Fancy Yellow (Canary Yellow)
Diamantele galbene – fancy yellow isi datoreaza culoarea prezentei de impuritati de azot care absorb partea albastra a spectrului. Laboratoarele GIA noteaza diamantele colorate cuantificand gradele de nuanta, saturatie si contrast in noua clasificari, de la Faint (slab) pana la Vivid (puternic).
Color Amarillo
Fancy Light YellowFancy YellowFancy Intense YellowFancy Vivid Yellow
Color Azul
Fancy Light BlueFancy BlueFancy Intense BlueFancy Vivid Blue
Color Rosa
Fancy Light PinkFancy PinkFancy Intense PinkFancy Vivid Pink
Color Verde
Fancy Light GreenFancy GreenFancy Intense GreenFancy Vivid Green
GIA ‘Fancy Yellow’ – desemnari de saturatie a culorii
  • Faint – M
  • Very Light – N la R
  • Light – S to Z
  • Fancy Light – inceputul de la ‘Fancy’
  • Fancy
  • Fancy Dark
  • Fancy Intense
  • Fancy Deep
  • Fancy Vivid – cea mai mare saturatie
Unul dintre cele mai mari si mai valoroase diamante galbene este diamantul „Tiffany”, gasit in Africa de Sud, mina Kimberly in 1878. Piatra bruta cantarea 287.42 carate si a fost prelucrata in forma cushion, ajungand la greutatea de 128.54 carate, cu o valoare estimata de cateva milioane de dolari.
Diamantele roz
Culoarea roz este datorata in principal cresterii neregulate a cristalului, cauzand imperfectiuni microscopice in structura de legatura. Una dintre cele mai insemnate surse de provenienta a rarelor diamante roz este mina Argyle din Australia. Diamantele roz sunt asemanatoare safirelor roz, dar cu mult mai scumpe, evident.
Nota 1PP este cea mai buna calitate pentru diamantele roz, cu o culoare pura magenta cu saturatie profunda. Pe masura ce numarul creste (8PP) culoarea este din ce in ce mai pala. O nota de 1P desemneaza o nuanta cu mai putin albastru si mai mult brun-rosu.
Doar 1% pana la 2% din diamantele estrase din mina Argyle sunt specimene de foarte buna calitate.
Fancy Pink/Brown – desemnari de culoare
  • 1PP – 8PP – Pink (Magenta-pink) 1 este cel mai inchis
  • 1P – 8P – Pink (Reddish-pink) 1 este cel mai inchis
  • 1BP – 8BP – Pink (Brownish-pink) 1 este cel mai inchis
  • PC3 – PC1 – Champagne 3 cel mai inchis
  • C8 – C1 – Cognac 8 cel mai inchis
Diamantele cameleon
Exista si o categorie foarte rara de diamante olive-gri care isi modifica culoarea. Acestea sunt cunoscute sub numele de diamante cameleon, modificandu-si culoarea in functie de lumina. Acest fenomen a fost pentru prima data documentat de GIA la inceputul anilor ’40.
Diamantele cameleon pot fi fortate sa isi shimbe culoarea temporar prin expunerea la caldura (150º C – 250º C), sau prin depozitarea de scurta durata (24 h) in bezna totala. Expunerea la soare va declansa schimbarea culorii. Aceasta schimbare este insa temporara, si total reversibila atunci cand se restabilizeaza conditiile. Se considera ca efectul de schimbare a culorii se datoreaza numarului mai mare decat normal al impuritatilor de hidrogen.
Diamantele verzi
Diamantele verzi isi datoreaza culoarea milioanelor de ani de expunere la radiatii naturale si sunt tipic intalnite in depozite secundare aluviale. Sursele primare sunt Africa de Sud sau Centrala. Cele mai multe diamante verzi sunt de fapt verzi-galbui,verzi-cenusiu sau o combinatie a celor 2. Nunate pure, intense de verde, ca in celebrul diamant „Ocean Green”, de 5.51 carate sau diamantul „Dresden Green” de 41 carate, sunt practic aproape inexistente. Diamantele verzi pot avea valori cuprinse intre 35.000 $ – 500.000 $ per carat. Iradierea poate induce artificial culoarea verde in diamante.
Misticul diamant rosu
Poate cea mai rara culoare de diamante este cea rosie. Exista mai putin de 20 de specimene de diamante rosii naturale cunoscute in lume. Primul diamant rosu gasit a fost celebrul „Halphen Red”, de 1 carat, descoperit in secolul 18.
Cel mai cunoscut diamant rosu (Hancock Red) a fost descoperit in Brazilia si cantarea doar 0.95 carate. A fost prelucrat intr-un diamant rotundbriliant si a fost numit dupa proprietarul sau, Walter Hancock. Hancock Red s-a vandut la casa de licitatii Christie’s cu uimitoarea suma de 926.000 $ in 1987. Alte diamante rosii faimoase sunt Diamanatul Moussaieff care cantareste 13.90 carate si De Young Red care cantareste 5.03 carate. In prezent valoarea diamantelor rosii depaseste suma de 1.000.000 $ per carat.
Acum nu mai ramane decat sa alegeti bijuteriile preferate si sa va bucurati de acestea sau sa bucurati pe cineva drag daruindu-le.

Niciun comentariu: