miercuri, 2 martie 2016

Gastronomia greceasca

Bucataria greceasca are in spate 3000 ani de istorie si, datorita asezarii geografice a tarii, combina arta culinara orientala cu cea occidentala, creand feluri de mancare delicioase si simple de preparat. Unul dintre cele mai atragatoare aspecte ale oricarei vizite in Grecia este placerea de a lua masa in oras. Mancarea greceasca este cea mai buna atunci cand este preparata simplu. Ia un cotlet de miel sau un peste prins in dimineata aceleasi zile, frige-l la foc molcom de carbuni, serveste-l cu o felie de lamaie si o salata crocanta, si nu vei gasi nimic mai gustos pe lume. In ultimii ani, calitatea vinului grecesc a crescut considerabil si, daca in trecut nu existau prea multe optiuni, astazi, vinurile grecesti castiga concursuri internationale. Retsina, vinul alb cu aroma inconfundabila de rasina, constituie 15% din vanzarile interne de vin.
Cele mai faimoase ingrediente/preparate in bucataria greceasca sunt:
1. Maslinele si uleiul de masline

5














3



 
412. Branzeturile 
  • Fetta – cea mai populara si cea mai veche dintre branzeturile grecesti. Este fabricata in mod traditional din lapte de capra sau de oaie si este tinuta in butoaie cu saramura. Este alba, de consistenta faramicioasa, semi-moale si destul de sarata.
bigstock-Feta-with-Olives-29407364
  • Haloumi – o specialitate de branza obtinuta din lapte de capra sau de oaie, foarte asemanatoare cu Mozzarela.
2
  • Lathotiri – este o branza de oaie picanta tinuta in ulei de masline. Este originara din Zakynthos.
  • Telemea – este o varianta de branza feta, doar ca este obtinuta din lapte de vaca.
1
  • Kasseri – branza cremoasa de culoare galben deschis, ce se consuma de preferinta fara nimic altceva pe langa.
31
  • Kefalotiri – una dintre cele mai populare branzeturi grecesti. Este o branza locala facuta in Naxos, obtinuta din lapte de capra si de oaie, care este incalzit si ingrosat cu cheag.
1
  • Anthotiro – similara urdei romanesti. Este o branza nesarata.
mizithra
3. Fructe de mare – calamari, scoici, creveti, caracatita etc.
2
04
3
4
1
4. Peste 
2
5. Carne de miel
australian-meat-lamb
1
6. Sosul tztziki – iaurt grecesc cu castraveti maruntiti, usturoi si ulei de masline.
1
7. Salata Horiatiki – amestec de rosii proaspete, castraveti, masline, ceapa, ardei gras, branza feta, ulei de masline si oregano.
03
01
8. Saganaki – branza prajita, excelenta cu putina lamaie.
3
9. Melitzanosalata – un piure de vinete, cu usturoi tocat si ulei de masline.
1
10. Spanakopitakia – placintele cu spanac si branza feta.
02
11. Tiropitakia – mici placinte cu branza, de obicei feta sau kaseri.
2
12. Dolmadakia – frunze de vita de vie umplute cu orez, ceapa, uneori carne tocata.
1
13. Htapodi – bucati mici de caracatita servita fie prajita cu bucati de lamaie, fie fiarta, cu ulei de masline, otet si oregano.
0
14. Moussaka – are o baza din cartofi, apoi un strat de vinete, ceapa, carne tocata si un sos alb (bechamel).
1
15. Pastitsio – un fel de mancare asemanator lasagnei italienesti.
2
16. Kokoretsi – un fel de mancare servit de regula in apropierea Pastelui. Este compus din intestine de miel infasurate si rumenite, servite cu multa lamaie.
0
17. Kotosoupa – o supa traditionala cu sos din oua si lamaie ( avgolemono)
Greek-lemon-Chicken-Soup-Kotosoupa-Avgolemono3
18. Psarosoupa – supa de peste cu patrunjel, cartofi si morcovi.
1
19. Fassolada – supa de fasole cu patrunjel, uneori cu sos de rosii.
2
20. Mayiritsa – supa de miel facuta din intestine, marar si avagolemono (ou si lamaie)
6a878a83
21. Taramosalata – salata de icre (cod sau crap) cu ceapa
001
002
22. Carnatii Loukaniko – obtinuti din carne de porc, destul de condimentati. Pot fi serviti atat afumati cat mai ales la gratar.
11
23. Souvlaki – kebab-ul grecesc.
13
24. Baclava – cu mult miez de nuca, mierce si fistic.
1
25. Loukoumades – gogoselele grecesti, foarte dulci cu mierde de albine si miez de nuca pisat.
2
26. Bougatsa – foietaj umplut cu crema de vanilie.
3
27. Tsipouro – bautura alcoolica foarte puternica, asemanatoare celei numite Ouzo, dar cu un gust puternic de anason. Se bea cu gheata si uneori diluata cu putina apa.
28. Ouzo – cea mai faimoasa bautura a grecilor. Este foarte puternica si se recomanda a se bea cu gheata sau cu apa.
3
29. Mavrodafni – un vin dulce de Patras, usor comparabil vinul de Porto. Este dens si inchis la culoare (aproape negru).
ingredient192_mavrodafni
30. Retsina – un vin alb, sec, specific grecesc avand un gust puternic de rasina.
0
31. Iaurtul grecesc – o specialitate din lapte, cremoasa si gustoasa,  obtinuta din lapte de capra, oaie sau vaca.
Greek-yogurt-1
0

32. Greek pita (painea traditionala) – obtinuta din faina de grau, simpla sau cu seminte, dar coapta de vatra. Seamana cu o lipie.
6a00d8341ce0e353ef01156e907ec0970c-600wi
Grecia este cunoscuta pentru ierburile si condimentele sale unice pe care le folosesc in fiecare fel de mancare pentru a adauga un plus de gust si pentru a incanta simturile. Excelenta calitate a condimentelor si a ierburilor grecesti este datorata perioadelor insorite indelungate, facand flora greceasca bogata, producand o incredibila varietate de cele mai bune ierburi si condimente din lume. Ierburi faimoase si usor de gasit in Grecia sunt musetel, ceaiul de munte, salvie, busuioc, menta, patrunjel, tilio (frunze de lamaie folosite ca o infuzie) si multe altele. Condimentele supreme grecesti sunt susanul( alb), chimionul, machlepi si sofranul rosu.
6
5
7

Niciun comentariu: