miercuri, 18 august 2010

Igrasia


Igrasia

Am putea spune fara sa exageram, ca mucegaiul si igrasia sunt cele mai de temut “dezastre” care pot aparea in locuintele noastre. Repulsia pe care o simtim la vederea lor nu este doar de ordin estetic, ci si igienic.
  Aceste pete dizgratioase ne ameninta cu diverse boli, de la simple alergii, pana la complicate afectiuni pulmonare sau hepatice.

Metode combative
Petele de umezeala care apar in anumite zone ale peretilor din locuinta noastra, reprezinta igrasia. Ea distruge nu doar stratul de vopsea aplicat pe un perete, ci si tencuiala, placile din gips-carton sau orice alt material poros aflat in calea lor.
Ca o consecinta a faptului ca zona respectiva pastreaza umezeala mai mult timp, se ivesc „vietatile“ (mucegai, alge, ciuperci, bacterii), care arata ca niste pete de culoare inchisa. Nici acestea nu sunt prea “blande” cu materialul cu care intra in contact. Sunt mari amatoare de apa si caldura, aerul statut si iluminarea slaba fiind inca un motiv al dezvoltarii lor.
Vaporii cauta o iesire
Umezeala poate proveni nu numai din interior, prin intermediul vaporilor de apa care se condenseaza pe suprafata peretilor, ci si din exterior, prin fundatii neizolate sau acoperisuri deteriorate. In casa desfasuram diverse activitati care presupun utilizarea apei. Daca ne spalam, fierbem hrana, respiram, transpiram sau crestem plante, o parte din lichid se evapora si circula dintr-o incapere in alta, cautand o iesire.
Este important de mentionat ca aerul, cu cat este mai cald, cu atat poate „inghiti“ mai multa apa. De exemplu, un metru cub de aer poate contine mai mult de 9 g de apa cand are 10°C, 17 g la 20°C si peste 30 g la 30°C. Acestea sunt situatiile in care aerul, umezit in proportie de
100%, este saturat.
Observati stropii
In ceea ce priveste continutul de apa al aerului, pentru asigurarea confortului sunt suficiente procente de 50%, o depasire a cifrei avand ca rezultat o senzatie din ce in ce mai puternica de sufocare si duce la aparitia igrasiei. Dar nu dintr-o data, ci abia dupa ce vaporii, la o anumita temperatura, intra in contact cu peretele si se transforma in lichid.
Impactul igrasiei este mai puternic cand peretii sunt mai reci in raport cu aerul din camera. Asadar, un prim semnal de alarma pentru aparitia mucegaiului sunt stropii sau petele de apa observate, de exemplu, dupa ce am facut dus sau am pregatit ceva de mancare.
Astfel, e necesar sa vorbim si despre „punctul de roua“? Acesta apare cand intr-o camera avem prea multi vapori de apa la o temperatura scazuta. La un moment dat, aerul nu mai poate „suporta“ umezeala si o depune pe ziduri, in special pe cei reci, aparand astfel „roua“. In editorialul urmator vom continua sa analizam subiectul.



1. De ce apar igrasia/mucegaiul si cum pot fi recunoscute inca de la primele semne?

Atât igrasia, cât si mucegaiul reprezintă situatii inestetice si neigienice, provocate de factori precum umezeala sau aerul închis. Primele semne se observă prin aparitia petelor gălbui, ajungându-se până la distrugerea stratului de vopsea de pe perete si uneori chiar a tencuielii. Motivele care duc la aparitia aglomerărilor de bacterii pe perete sunt numeroase. Una dintre situatiile des întâlnite o reprezintă existenta spatiilor care păstrează mult timp umezeala, situatie în care peretele nu respiră. Există însă multe alte cauze: slaba iluminare a locuintei, aerul închis si umed, existenta constantă a vaporilor de apă care se condensează pe pereti, fundatiile neizolate.

2. Există suprafete predispuse la aparitia mucegaiului, a igrasiei?

Favorizează aparitia mucegaiului si a igrasiei spatiile care retin umezeala, precum băile si bucătăriile si toate încăperile în care se manifestă factorii mentionati mai sus (ex. balcoane, subsoluri).

3. Tratarea suprafetei cu mucegai/igrasie implica renovarea intregii incaperi sau poate fi
curatata doar zona cu problema?

Dacă nu este posibilă renovarea întregii camere si mai ales dacă problemele persistă numai pe un anumit perete, predispus la aparitia mucegaiului si igrasiei, se poate trata doar această suprafată cu ajutorul unei solutii antimucegai destinate atât prevenirii aparitiei mucegaiului, ciupercilor, algelor si muschilor, cât si tratării zonelor deja infestate, nu înainte de a curăta stratul de zugrăveală sau tencuială. De asemenea, pentru baie si bucătărie, spatii în care aceste probleme apar frecvent, recomandăm utilizarea amorsei si a vopselei specializate, cu rezistentă la mucegai.

4. Se pot si preveni aceste doua probleme?

Prima măsură de prevenire o reprezintă modul în care este proiectată si construită locuinta, în asa fel încât orientarea camerelor una fată de alta sau fată de punctele cardinale să nu atragă aceste probleme. De exemplu, nu este indicat ca baia si bucătăria, zonele cele mai expuse umezelii, să fie orientate către nord, iar în ceea ce priveste modul cum comunică camerele între ele, este importantă favorizarea unei ventilatii naturale în toate încăperile.
Un al doilea pas îl reprezintă termoizolatia casei, o proastă izolare fiind de asemenea un factor care face posibilă aparitia igrasiei si a mucegaiului. La fel de importantă este asigurarea unei bune ventilatii, prin instalarea unei hote în bucătărie si a unui ventilator în baie.
Există, însă si alte solutii, foarte eficiente, cum ar vopseaua lavabila special creata pentru zone predispuse la umezeala, care lăsa peretele să respire si previne aparitia mucegaiului.
Fabryo detine în portofoliul său un astfel de produs, destinat renovarii rapide a bucătăriilor si băilor, spatiile cele mai afectate de umezeală si mucegai: vopseaua Savana superlavabilă pentru baie si bucătărie, cu Teflon®. Pentru un rezultat cât mai bun, este recomandată utilizarea sa împreună cu amorsa Savana pentru pereti, cu rezistentă la mucegai, un produs gata de aplicare, care oferă rezistentă la mucegai. Cele două solutii formează un sistem de finisare profesional, care asigură consolidarea suportului si păstrează curati peretii.

5. Aparitia igrasiei/mucegaiului are legatura cu tipul de izolatie folosit la imobil?

O proastă izolare a peretilor si a fundatiei favorizează aparitia acestor probleme. Igrasia apare adesea în zonele cu punti termice, de aceea este recomandată izolarea la exterior cu ziduri de polistiren.

6. In cazul in care igrasia/mucegaiul nu sunt tratate, ce pericole exista atat pentru imobil,
cat si pentru sanatatea locatarilor?

În cazul în care aceste probleme nu sunt remediate, dincolo de aspectul inestetic, cauzat de distrugerea stratului de finisaj decorativ, un efect deloc de neglijat este întretinerea unui mediu nesănătos, foarte nociv pentru organism.

7. Recomandati interventia unui specialist sau locatarul ar putea sa rezolve singur
problema?

Există numeroase solutii care au rolul de a preveni si de a trata aceste probleme, acestea fiind destinate în primul rând utilizării de către locatar. Fabryo detine în portofoliu astfel de produse, create special pentru a face fată acestor probleme si usor de aplicat de către orice utilizator. Dacă totusi problemele sunt serioase si tin în primul rând de modul în care a fost proiectată locuinta, atunci este indicat să se apeleze si la sfatul unui specialist.

8. Care sunt pasii si ce produse recomandati pentru indepartarea si prevenirea
mucegaiului/igrasiei?

Principalele produse destinate tratării si prevenirii unor astfel de probleme sunt vopseaua Savana superlavabilă pentru baie si bucătărie, cu Teflon® si amorsa Savana pentru pereti, cu rezistentă la mucegai. Vopseaua, destinată unor spatii ca baia si bucătăria, oferă un beneficiu special – prevenirea aparitiei mucegaiului, alături de alte proprietăti care fac din ea un produs super-premium: conferă peretilor
rezistentă la murdărie, permite respiratia acestora si are o putere superioară de acoperire.
Amorsa, destinată pregătirii suportului în vederea vopsirii, este de asemenea un produs care previne mucegaiul. Un alt avantaj il reprezinta faptul ca este disponibila gata preparată, putând fi aplicată imediat după cumpărare, fără alte pregătiri.

Un comentariu:

Vulpea Cofetar spunea...

O solutie foarte buna pentru indepartarea petelor de igrasie, rezultate din diverse motive, este Savo antimucegai, dar sa nu uitam ca nu indepartam decat efectul, nu si cauza.