Daca te pregatesti sa pleci in vacanta impreuna cu familia, dar si daca nu ti-ai facut inca planuri si ramai acasa, s-ar putea sa te confrunti cu mici probleme ce pot sa apara in perioada verii, pe care micutul tau le poate avea din cauza soarelui si caldurii, dar care pot fi evitate daca iti iei cateva masuri de siguranta. Mai jos vei gasi cateva sfaturi utile pentru o parte din aceste probleme, astfel incat tu si micutul tau sa aveti o vacanta linistita si frumoasa.
Eruptiile cutanate
Mai multe bubite rosii pe gatul sau toracele micutului tau pot fi semnul unei eruptii cutanate din cauza caldurii. Acestea pot sa apara si in zona abdomenului sau in zona coatelor. In aceasta situatie, este bine sa folositi o pudra speciala, cum ar fi cea pe baza de amidon de porumb pentru a pastra suprafata pielii uscata si sa tineti copilul intr-o camera bine ventilata. Frecarea si aplicarea unor creme pe zonele cu eruptii cutanate nu este recomandata, intrucat acestea pot face mai mult rau, din cauza ca mentin pielea umeda.
Pentru indepartarea simptomelor incercati sa:
- indepartati hainele in exces si sa tineti copilul intr-un loc racoros, la umbra
- raciti zonele afectate, folosind un prosop umed sau sa ii faceti o baie
Daca pielea copilului este usor iritabila la atingere, la indicatiile medicului se poate folosi unguent cu hidrocortizon.
- evitati alte lotiuni sau creme pentru ca pot irita si mai mult pielea.
Dupa disparitia eruptiei, copilul trebuie expus treptat la temperaturi ridicate, pentru ca pielea lui sa se poata adapta corespunzator.
Protectia impotriva razelor solare
Inainte sa iesti cu copilul din casa, aplicati-i pe piele un strat generos de lotiune cu factor de protectie 45. Daca micutul a petrecut multe ore la soare, la intrarea in casa trebuie sa stea intr-o camera racoroasa si sa il hidratati foarte bine.
Intre orele 10:00 si 14:00 este bine sa nu iesiti cu copilul din casa, deoarece afara este foarte cald si radiatiile sunt foarte puternice. Este bine ca micutii sa consume multe lichide pentru a preveni deshidratarea prin transpiratie.
Dupa inot
Dupa o baie in mare sau piscina este bine sa scoateti toata apa din urechile micutului, folosind un prosop si aplecandu-i capul intr-o parte si in cealalta. Fiti atent la simptomele care pot aparea mai tarziu, cum ar fi dureri persistente in momentul in care copilul mesteca si inghite, senzatia de mancarime sau scurgerea unui lichid galbui din urechi si adresati-va medicului sau farmacistului.
Micozele picioarelor
“Piciorul de atlet” este o infectie fungica localizata intre degetele de la picioare, care apare la cateva ore dupa baia intr-o piscina cu clor. In acest caz, copilul trebuie spalat foarte bine pe picioare si acestea sa fie apoi bine sterse si uscate cu un prosop, mai ales intre degete. De asemenea, este bine ca la piscina, la strand si la dusurile publice, micutul sa poarte slapi. Petru tratarea acestei micoze, trebuie sa va adresati medicului dermatolog care ii poate prescrie un tratament corespunzator.
Raul de masina
Daca micutului dumneavoastra i se face rau in timpul unei calatorii cu masina, incercati sa ii concentrati atentia asupra unui obiect care nu se afla in miscare, cum ar fi de exemplu linia orizontului. Inainte sa plecati la drum ar fi bine sa ii dati o mica gustare, deoarece este mai probabil sa i se faca rau daca stomacul este gol. De asemenea, medicul ii poate prescrie un medicament special contra raului de masina.
Ciupiturile de insecte
Printre neplacerile sezonului cald se numara si intepaturile si muscaturile diferitelor insecte. Iata si cateva sfaturi pentru prevenirea si tratarea acestora:
• Este bine ca la geamurile locuintei sa montati plase impotriva insectelor, care va vor ajuta sa dormiti linistiti
• Hainele colorate si parfumurile puternice atrag insectele, mai ales albinele si viespile, asa ca ar fi bine sa le evitati pe cat posibil
• Daca luati masa in aer liber este bine sa nu lasati alimentele si sucurile descoperite, deoarece acestea atrag insectele
• Folositi lotiuni, geluri si spray-uri impotriva insectelor; pentru copii exista produse speciale, dar aveti grija sa nu le dati pe maini, deoarece acestia isi duc mana la gura sau la ochi foarte des
• Nu lasati copiii sa mearga descaltati prin iarba
Ce facem daca ne-a intepat o insecta?
In cazul intepaturilor de tantari nu prea exista tratament, insa daca micutul a fost intepat, incercati sa dezifectati zona respectiva si sa aplicati un pansament, astfel incat el sa nu se scarpine si sa nu isi faca rana.
Daca este o intepatura de visepe sau alibina, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa indepartati acul, dupa care sa aplicati niste gheata pentru a reduce inflamarea si durerea. Nu plasati gheata direct pe intepatura, ci puneti-o intr-o carpa curata. Dupa ce ati pus gheata, uscati zona bine si aplicati un antihistaminic. De asemenea, pentru a reduce o eventuala alergie, apelati la un unguent pe baza de hidrocortizon.
Important! Daca victima intepaturii este alergica, trebuie contactat medicul imediat dupa inlaturarea acului. In cazurile grave, alergicii pot intra in stop respirator. Antihistaminicele pot intarzia efectele, insa nu le vor opri.
Daca micutul este muscat de un paianjen, zona respectiva trebuie spalata cu apa si sapun. Pentru calmarea mancarimii se aplica un cub de gheata. Daca apar reactii toxice (eruptii, frisoane, febra, varsaturi, dureri de cap), adresati-va medicului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu