miercuri, 18 august 2010

Cand calatoriti in Grecia trebuie sa stiti :


Conducerea sub influenta alcoolului: in cazul in care nivelul de alcool in sange este de peste 0,05% se considera fapta penala. Limita este de 0,02% in cazul conducatorilor auto care au obtinut permisul de mai putin de doi ani si pentru motociclisti.
Permisul de conducere: permisul romanesc este valabil in Grecia

Amenzi: politia aplica amenzi, dar nu le colecteaza la fata locului. Amenda trebuie sa fie platita la un birou al Trezoreriei Publice in termen de 10 zile.

Combustibil: benzina fara plumb si diesel sunt disponibile. Este interzis transportul combustibililor in recipienti.
GPL nu poate fi utilizat pentru masinile particulare, ci numai la taxi. Cartile de credit sunt acceptate la majoritatea statiilor de benzina.
Lumini: faza scurta se foloseste in conditii de vizibilitate redusa in timpul zilei. Utilizarea fazei lungi in orase este strict interzisa.
Motociclete: utilizarea farurilor de intalnire in timpul zilei este obligatorie. Purtarea de casti de protectie este obligatorie.
Asigurari: asigurarea de raspundere civila este obligatorie, Cartea Verde emisa in Romania este valabila in Grecia.
Copii in masina: este interzis pentru copiii de peste trei ani si sub 1,50 m sa calatoreasca pe scaunul din fata al unui vehicul. Pentru copiii sub cinci ani trebuie sa se utilizeze sisteme de fixare corespunzatoare pentru greutatea lor in toate autoturismele, camionetele si vehiculele de marfa, cu exceptia cazului cand calatoresc pe bancheta din spate a unui taxi. In caz contrar, copiii nu pot fi transportati.
Centura de siguranta este obligatorie atat pentru pasagerii din fata cat si pentru cei din spate.
Limite de viteza in Grecia: in localitati – 50 km/h pentru autoturisme, 40 km/h pentru motociclete. In afara localitatilor – de la 90 km/h la 110 km/h pentru autoturisme, 70 km/h pentru motociclete; pe autostrazi – 130 km / h pentru autoturisme si 90 km/h pentru motociclete.


Echipamente obligatorii in Grecia:

• Extinctor

• Trusa de prim ajutor

• Triunghi reflectorizant

Alte reguli / cerinte in Grecia:

Puteti fi amendat pentru folosirea abuziva a claxonului.

Utilizarea sau detinerea sistemelor anti-radar sau de detectare a radarului de catre conducatorii mijloacelor auto pe drumurile publice din Grecia este interzisa prin lege. Fapta constituie infractiune si se pedepseste cu amenda de pana la 2.000 euro (art. 103 din Codul Rutier elen prevede si retinerea pe loc a permisului de conducere pentru o perioada de 30 zile, precum si retinerea actelor masinii si a placutelor de inmatriculare auto pentru 60 zile).

Aveti grija unde parcati! Parcarea ilegala se pedepseste cu o amenda cuprinsa intre 40-150 euro, la care se adauga confiscarea placutelor de inmatriculare pentru o perioada de 20 de zile, precum si plata taxei de parcare pentru acest interval de timp.

Niciun comentariu: