duminică, 22 august 2010

Cateva sfaturi "financiare"

1. Oricat de mare sau de mic ar fi salariul tau, intotdeauna incearca sa pui niste bani deoparte. Indiferent de cati bani ti-ar intra in buzunar pe luna, pune cate putin deoparte. La un moment dat s-ar putea sa ai nevoie urgenta de mai multi bani si ii vei putea lua chiar din fondul tau personal fara sa te mai imprumuti la ai tai sau la prieteni.

2. Fii constient de diferenta dintre “a avea nevoie” si “a vrea”. Concret: sa-ti doresti ultimul model de iPod nu e acelasi lucru cu a avea nevoie de boxe la calculator, la fel cum sa ai nevoie de o rochie pentru nunta surorii tale nu e acelasi lucru cu a vrea cea mai scumpa rochie din mall.

3. Gandeste-te la costul real. Mai precis, cand te gandesti sa-ti cumperi in rate laptopul la care visai, nu te bucura ca ratele sunt minuscule. Peste cinci ani, cand vei termina de achitat, o sa-ti dai seama ca ai platit de trei ori mai mult. Sau, daca iti iei o masina la mana a doua, ia in considerare reparatiile pe care le va solicita in urmatorul an, reparatii care n-ar fi fost necesare daca ai mai fi asteptat si ai fi strans bani pentru o masina noua.

4. Cumpara lucruri de calitate. E drept ca sunt intotdeauna mai scumpe sau ca mai scump nu inseamna neaparat mai bun, dar in general sneakersii de la standul chinezesc se vor rupe de cinci ori mai repede decat cei originali de la reprezentanta. Lista poate continua. Telefonul nou e in garantie si aduce cu el calitate garantata, pe cand cel cumparat din fata gurii de metrou va fi intr-adevar mai ieftin, dar deja uzat, deci de o calitate indoielnica.

5. Nu garanta un imprumut pentru altcineva. Poate Ionel iti este prieten din copilarie sau ruda, dar nu stii niciodata in cine e ok sa ai incredere cand vine vorba de bani.

Niciun comentariu: