Dacă intenţionaţi să rulaţi
o afacere de catering de succes, este important să ştii cum să calculaţi pretul
unui eveniment de catering corect. Pentru
pretul unui eveniment de catering, trebuie să iei în considerare toate costurile
de productie iar pretul final sa ramana totusi un preţ competitiv. În timp ce
fiecare afacere de catering are propriile sale particularităţi şi, prin urmare,
consideraţiile sale proprii de stabilire a preţurilor, există anumite constante
în materie de preţuri pentru un eveniment de catering care se aplică în cele
mai multe firme de catering.
Instrucţiuni
o Calculaţi cheltuielile de regie de catering.
Înainte
de a începe să calculaţi pretul unui anumit eveniment de catering, este
important de a calcula costurile totale de regie. Acestea includ costurile de
echipament, transport, spatiu de inchiriere, utilitati si publicitate. Împărţiţi
acest cost total la numărul de evenimente de catering anticipate pe lună. Asiguraţi-vă
că include-ti aceste costuri in pret ori de câte ori aveti un eveniment de catering.
o Calculati
pretul bazandu-va pe costurile specifice
evenimentului de catering.
Apoi, veţi dori să calculaţi pretul dvs., pe
baza costurilor asociate cu acest eveniment specific de catering. Faceti
o lista cu toate costurile, inclusiv costurile de produse alimentare, bunuri de
unică folosinţă, salariile personalului şi utilităţi. Ar trebui să aproximezi costul total al evenimentului, în avans, si pe
masura ce obţineţi mai multă experienţă, acest cost se va apropia mai mult de costal
real.
o Pret pe baza numărului de persoane.
Una
dintre cele mai frecvente metode de stabilire a preţurilor unui eveniment de catering, este aceea de stabilire
a preţurilor în funcţie de numărul de persoane preyente la eveniment. Puteţi
seta un număr minim şi maxim de persoane pentru care sunteţi dispus garantati
servrea. Puteţi seta, de asemenea, preţurile de pe o scară de alunecare. De
exemplu, oferă un preţ regulat pe persoană pentru 50 până la 100 de persoane,
oferă un preţ uşor mai redus pe persoană pentru 100 la 200 de persoane şi de a
oferi o reducere mai mare pe persoană pentru 200 la 400 de persoane.
o Preţ în funcţie de tipul de meniu.
Ar trebui să iei în considerare, de
asemenea, tipul de alimente ce vor fi servite. Calculeaza
cât mai exact costul ingredientelor, plus cât de mult va costa pentru bucatar
de a pregăti aceste feluri de mâncare. Unele alimente pot avea ingrediente
ieftine, dar necesită o mulţime de pregătire, astfel încât trebuie sa te
asiguri ca ai în vedere acest lucru atunci când calculezi preţul.
o Preţ bazat pe numarul de feluri
de mancare.
Un
alt element ce trebuie luat în considerare în stabilirea preţului unui eveniment
de catering este cât de multe feluri vor fi servite. Elaborarea meselor cu
şapte feluri de mancare va costa, evident, mai mult decât un eveniment simplu
două feluri de mâncare.
o Preţ în funcţie de tipul de
aranjament.
Veţi
dori, de asemenea sa calculati pretul unui evenimentul de catering bazandu-va
pe tipul de eveniment şi de aranjament necesare. Luaţi în considerare planificati o
cină oficială sau un picnic simplu. Nu lua în considerare doar produsele
alimentare, care vor fi servite, ci si modul în care produsele alimentare vor
trebui să apară şi de ce fel de decor aveţi
nevoie pentru aranjament, cum ar fi farfurii si platouri, pahare de sticlă,
lenjerie de masă, aranjamente din flori, etc
o Pret pe baza de servicii.
Amintiţi-vă
cand calculati un preţ de numărul de
chelneri necesari. S-ar putea percepe mai puţin, dacă se va servi doar in stil
bufet în loc de a oferi servicii complete de servire. Calculaţi de câti chelneri
este nevioe şi câte ore veţi avea nevoie acestia, precum şi de cati bucatari in
steptare va fi nevoie pentru refill.
o Includeti servicii suplimentare, în preţurile dumneavoastră
de catering.
Puteţi obţine mai mult profit adăugaţi servicii suplimentare pentru afacerea
dvs. de catering. De exemplu, puteţi oferi o sala sau un cort pentru un evenimet şi calculati
un preţ care include atât preţul de sală şi de servicii de catering. În mod
similar, puteţi oferi servicii de decorare sau de aranjamente de flori,
împreună cu servicii de catering. Doar asiguraţi-vă că potenţialii clienţi să
înţeleagă exact ceea ce este inclus în preţul de bază şi puteti se oferiti pachete suplimentare de servicii.
o Preţ competitiv.
Asiguraţi-vă că investigati cat de mult
puteti concurenţa din piată, in ceea ce priveste modul acestora de taxare pentru
cateringul lor. Încercaţi să rămâneti competitivi în timp ce vă acoperiti
costurile şi aveti un profit. Oferiti servicii de catering speciale , diferite
de concurenta, astfel vei putea percepe mai mult decât concurenţa şi lua în
continuare clienţi.
o Simplificarea preturilor de catering.
Dacă aveţi de gând faceti din catering o
afacere, aveţi posibilitatea tinand cont de toate consideraţiile de stabilire a
preţurilor, de a crea un ghid de preţuri standard. Clasificaţi-va serviciile pe
tipuri de servicii, astfel încât san u fiti nevoiti să calculati preţurile de
la început, pentru fiecare client in parte. De
exemplu, ai un meniu standard, cu un
preţ de bază şi apoi costuri suplimentare pentru extra. Pune-le
împreună intr-o listă de articole care
vor fi luate considerate de baza şi pe cele care vor necesita costuri
suplimentare.