joi, 30 noiembrie 2017

De ce Sfântul Andrei este OCROTITORUL ROMÂNIEI

Sfântul Andrei, părintele spiritual al românilor a fost ucenic al Sfântului Ioan Botezatorul, apoi l-a urmat pe Iisus devenind "Cel dintâi chemat". 
El a predicat în ţinutul Scythia Minor (Dobrogea), trăind pe teritoriul judeţului Constanţa de azi. A fost martirizat, la 30 noiembrie, anul 60, în timpul domniei Împăratului Nero, fiind răstignit cu capul în jos pe o cruce în formă de X, care de atunci este numită "Crucea Sfântului Andrei".
30 noiembrie, sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei are o semnificaţie deosebită pentru poporul român, deoarece Sfântul Andrei este cel care a adus creştinismul pe meleagurile noastre, fiind considerat patronul spiritual al românilor şi ocrotitorul României.




Sfântul Apostol Andrei este considerat creștinătorul României și ocrotitorul românilor, el fiind cel care a adus prima dată pe pământul strămoșilor noștri, cuvântul lui Iisus Hristos.

În fiecare an, la 30 noiembrie, Biserica face pomenirea Sfântului Apostol Andrei. Este numit si „Cel întâi chemat”, întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sfântul Apostol Andrei a fost fiul lui Iona si fratele lui Simon Petru. Evanghelia după Ioan menționează ca înainte de a deveni ucenic al lui Iisus, Ioan a fost ucenicul Sf. Ioan Botezatorul (In. I, 35-40). Devine ucenicul lui Iisus, in urma mărturiei Sf. Ioan Botezatorul: „Iată, Mielul Domnului”.
Fiind evreu, nu se poate afirma cu certitudine daca Andrei era numele sau real (acesta fiind de origine greceasca). Nu se știe însă cu ce ocazie a fost botezat sau care era numele sau evreiesc. Exista si unele marturii conform cărora numele grecesc Andrei era destul de comun printre evrei încă din sec. II-III d.Hr.

Chemarea lui Andrei la Apostolie

Chemarea lui Andrei la apostolie este relatata de Sfântul Evanghelist Matei prin cuvintele: „Pe când (Iisus) umbla pe lângă Marea Galileii, a vazut doi frati, pe Simon ce se numeste Petru si pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja in mare, caci erau pescari. Si le-a zis: „Veniți după Mine si va voi face pescari de oameni. Iar ei, îndată lăsând mrejele, au mers după El” (Matei 4, 18-20 si Marcu 1, 16-18).
In sfintele Evanghelii, Sfântul Andrei mai este menționat doar de doua ori: la înmulțirea pâinilor, dincolo de Marea Galileii, cand el a înștiințat pe Mântuitorul ca acolo, in mulțime, era un băiat care avea cinci pâini de orz si doi pești (Ioan 6, 8-9), iar a doua oara,   după  învierea lui Lazar când, împreuna cu Filip, au înștiințat pe Domnul ca niște elini (greci), veniți in Ierusalim cu prilejul sărbătoririi Paștelui iudaic, voiau sa-L vadă (Ioan 12, 20-22).


 

joi, 9 noiembrie 2017

De ce Booking.com? Sfaturi pentru o vacanta reusita

 Prin anul 2006 sau 2007 cand am inceput si noi sa ne gandim la un concediu "afara", adica in alta tara, mergeam din agentie in agentie si cautam oferte. Dupa cateva saptamani de umblat ne hotaram la o locatie, in acea vreme Grecia era pe planul intai, plateam avansul si asteptam vara. Va spunem sincer ca asteptam de multe ori cu emotie si nu din cauza de nerabdare sau de fericire ca urmeaza o vacanta in Grecia ci de multe ori cu grija ca agentia ar putea da faliment, ca locatia unde am rezervat sa nu fie ca in poze, si asa mai departe... Emotii, emotii si iar emotii.
Apoi am descoperit booking.com
Deja, pentru foarte multi oameni, a-si face cumparaturile pe internet sau a-si plati facturile online a devenit un lucru deja obisnuit. Si asta pentru ca, in afara de a fi foarte comod, este si foarte simplu. Si, de multe ori, mult mai ieftin.
La fel ar trebui sa stea lucrurile si in privinta vacantelor. Iar pentru multi dintre cititori, pentru care internetul nu prea mai are secrete, chiar asa si stau: vacantele se rezerva si se platesc online, la fel ca orice alt produs sau serviciu.