marți, 24 august 2010

Esti somer, ti s-a micsorat salariul sau esti divortat? Legea te protejeaza daca nu iti platesti ratele la timp

Daca ai divortat sau ti-a fost micsorat salariul, o noua ordonanta de guvern impune bancilor sa nu te penalizeze prea aspru daca nu iti platesti ratele la timp.

Daca debitorul divorteaza, i-a scazut salariul cu cel putin 15%, este somer sau se afla in concediu de boala prelungit, va putea plati cu cel mult 2% mai putin la dobanzile penalizatoare care sanctioneaza neachitarea ratelor, informeaza
Capital, care considera ca aceste prevederi legale parca invita romanii aflati in astfel de situatii sa intarzie plata ratelor, stiind ca nu li se va intampla mare lucru.

Dobanzile penalizatoare care sanctioneaza neachitarea ratelor urmaresc sa descurajeze perpetuarea acestui comportament al clientilor. Penalitatile consistente se vor aplica in continuare clientilor care nu au primit scutiri prin aceasta ordonanta.

"Sunt foarte multe aspecte din acea ordonanta pe care noi le-am contestat si le vom contesta in continuare", a declarat Radu Ghetea, presedinte Asociatia Romana a Bancilor.

Peste 700.000 de persoane aveau, la sfarsitul lunii mai, restante mai vechi de 30 de zile la rambursarea imprumuturilor.

Rate mai mici ? Cum negociezi cu banca pentru o rata mai mica?

O perioadă de câteva luni în care să achitaţi doar dobânda, mărirea termenului de rambursare sau a valorii reziduale sunt opţiunile de reducere a ratei.

Ratele la leasing pot deveni mai "uşoare" în urma restructurării finanţării. Pentru asta trebuie să vă prezentanţi la finanţator şi să dovediţi că veniturile v-au scăzut cu 25%. Sunt trei facilităţi la rambursarea ratelor pe care firmele le pot acorda în astfel de situaţii: perioade de graţie, lungirea termenului de plată a maşinii sau creşterea valorii reziduale. Solicitarea de facilităţi nu înseamnă însă şi obţinerea lor.
Reducerea ratelor la leasing este preferabilă însă situaţiei în care nu reuşiţi să fiţi cu plăţile la zi, deoarece întârzierile sunt taxate de finanţatori cu dobânzi penalizatoare. În plus, dacă restanţele depăşesc 60 de zile, majoritatea firmelor de leasing pot începe procedura de recuperare a autovehiculului. Acest termen e specificat în contractul de leasing. Ratele la leasing vor creşte din cauza deprecierii leului, iar cele plătie din această lună se măresc cu circa 5% din cauza majorării TVA la 24%.
Perioadă de graţie de până la 6 luni

La BCR, Raiffeisen şi Romstal Leasing, clienţii pot obţine perioade de graţie pe cel mult şase luni, potrivit angajaţilor acestor companii. Perioadele de graţie obţinute de clienţii BCR Leasing au fost de obicei între trei şi şase luni, timp în care se achită numai dobânda, spun salariaţii companiei.

În schimb, clienţii Porsche nu pot beneficia de perioade de graţie. Oficial, reprezentanţii companiei se rezumă la a spune că fiecare caz este analizat individual.

Dacă într-o perioadă de şase luni plătiţi numai dobânzile aferente finanţării contractate, rata va creşte puţin odată cu terminarea perioadei de graţie deoarece în timpul acesteia nu a fost rambursat niciun leu din suma împrumutată.

Este util acest blog ?

Sfatul Medicului

Inscrie-te acum la sfaturile medicului stomatolog.

Stomatologie Sector 3 Bucuresti

↑ Grab this Headline Animator