marți, 24 mai 2016

Ce trebuie sa stim despre diamante

Inainte de a cumpara o bijuterie cu diamante este foarte bine sa stiti cateva caracterisitici ale acestora. Astfel, o lectura de mai putin de 15 minute va va transforma intr-un cumparator educat care stie sa aprecieze o bijuterie cu diamante la adevarata sa valoare, abia atunci veti putea afirma cu adevarat : cumpar diamante.
Vom incepe cu cei 4 C. Acestia sunt: greutatea in carate (CARAT), culoarea (COLOR), claritate (CLARITY), taietura (CUT). Sistemul celor patru C a fost stabilit în anii ’50 de Institutul American de Pietre Pretioase (Gemological Institute of America – GIA) si este acceptat ca atare de gemologi si oameni de afaceri.
Taietura (cut) este cea mai importanta dar si cea mai provocatoare calitate. Totusi sa nu confundam taietura diamantului “cut” cu forma acestuia. Cand un expert spune taietura diamantului, se refera la proprietatile lui reflective si la calitatea slefuirii, nu la forma lui. Unghiurile si finisajul diamantului sunt cele care ofera acestuia acea stralucire specifica, ce pare ca vine chiar din centrul lui. In imaginile de mai jos se poate observa diferenta dintre o taietura ideala si una de proasta calitate. Totul sta in proportii, astfel incat lumina care intra sa se reflecte corect si sa ofere o stralucire aparte diamantului. Atunci cand cumperi un diamant exista cateva metode de gradare a calitatii taieturii, dezvoltate pentru a te ajuta: