duminică, 19 octombrie 2014

6 sfaturi contradictorii ?

Multe dintre sfaturile vehiculate în ceea ce priveste sănătatea sunt destul de simple. Aşadar, pentru a pierde în greutate, ni se spune să mâncăm mai puţin şi să facem mai mult sport; pentru a avea mai multă energie, ne e recomandat să dormim mai mult, iar pentru a preveni deshidratarea să bem mai multă apă.
 Există însă unele sfaturi care par a veni în totală contradicţie cu ceea ce ştim. Cu toate acestea, ele dau rezultate spectaculoase, potrivit Time.com

1. Beţi cafea pentru a avea un pui de somn mai bun
Într-un studiu japonez, care a examinat modul în care putem profita din plin de beneficiile unui pui de somn, oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care au dormit 20 de minute imediat după ce au consumat aproximativ 200 de miligrame de cofeină (cantitatea conţinută de aproape două ceşti de cafea) s-au simţit mult mai energizate şi au avut rezultate mai bune la testele pe calculator decât cele care au tras puiul de somn fără să consume cafea în prealabil.
Cum se explică acest lucru? Cafeina începe să-şi facă efectul exact după ce se încheie puiul de somn de 20 de minute şi curăţă creierul de o moleculă numită adenozina, maximizând vigilenţa. Adenozina este un produs secundar perioadelor de veghe şi activitate, de aceea devenim mai obosiţi, pe măsură ce, la nivel cerebral, cresc nivelurile acestei substanţe. Repriza scurtă de somn elimină o parte din aceasta, iar cafeina nu fac altceva decât să-i reducă şi mai mult concentraţia, amplificând efectele puiului de somn, a explicat medicul Allen Towfigh, director medical al New York Neurology & Sleep Medicine.


2. Pentru a avea dinţii sănătoşi, nu vă spălaţi pe dinţi după ce mâncaţi
Nu periaţi dinţii imediat după ce aţi consumat mâncare şi băuturi, mai ales dacă acestea au fost acide. Mâncărurile acide, precum fructele citrice, băuturile pentru sportivi, roşiile, sucurile carbogazoase (atât cele light, dietetice, cât şi cele obişnuite) pot avea ca efect înmuierea smalţului dinţilor, spune Howard R. Gamble, fostul preşedinte al Academiei de Stomatologie Generală. Spălându-ne pe dinţi, în acest stadiu, putem accelera efectul nociv al acidului asupra smalţului. Gamble ne sugerează să lăsăm să treacă între 30 şi 60 de minute de la momentul mesei şi apoi să ne periem în siguranţă dantura.

3. Pentru a purta o măsură mai mică, creşte masa musculară
Dintre două femei de aproximativ 70 kg, cea care face sport va purta o pereche de pantaloni cu o măsură mai mică decât cealaltă care duce un mod de viaţă sedentar. Care este explicaţia? Deşi un kilogram de grăsime cântăreşte la fel ca un  kilogram de muşchi, masa musculară, ca volum,  este mai mica decat grasimea, deoarece densitatea masei musculare este mai mare decat a grasimii.

4. Pentru a mânca mai puţin, mâncaţi mai bine
O gustare sub forma unui pacheţel de biscuiţi sau covrigei care conţine 100 de calorii pare să fie o alegere bună, însă ni se va face foame cu mult mai repede decât dacă am mânca ceva mai consistent, spune Amy Goodson, RD,  dietetician la Texas Health Ben Hogan Sports Medicine.
„Consumul unor cantităţi mici de carbohidraţi nu face nimic altceva decât să crească brusc nivelul de zahăr din sânge, determinându-ne să ne dorim să mâncăm şi mai mulţi carbohidraţi. Alimentele care conţin proteine sau grăsimi, cum ar fi untul de arahide, deşi conţin mai multe calorii, ne ajută să ne săturăm mai repede şi să rămânem sătui mai mult timp, ceea ce face ca, per total, să consumăm mai puţine calorii“, a explicat Goodson.

5. Ocoliţi băuturile energizante atunci când sunteţi obosit
Băututrile energizante conţin de până la cinci ori mai multă cafeină decât cafeaua, dar impulsul de energie pe care ele îl oferă trece repede şi lasă în urmă efecte secundare neplăcute, precum starea de nervozitate, iritabilitate şi bătăi rapide ale inimii, spune Goodson. În plus, băuturile energizante de multe ori conţin un nivel ridicat de taurină, un stimulent al sistemului nervos central, precum şi peste 50 de grame de zahăr per cutie, adică aproape 13 linguriţe.
Substanţele dulci din băutură vor provoca o creştere bruscă a nivelului de zahăr în sânge, următă de o scădere la fel de bruscă. Acest lucru nu face altceva decât să ne lase fără vlagă şi cu capul greu, ceea ce ne determină, de multe ori, să mai luăm încă o băutură energizantă.

6. Beţi o băutură fierbinte pentru a vă răcori
Ce vă va răcori mai repede: o cafea cu gheaţă sau una fierbinte? Două studii recente spun că răcoreşte mai eficient cafeaua fierbinte. Atunci când bem ceva fierbinte, corpul simte o schimbare de temperatură şi creşte nivelul de transpiraţie. Apoi, în timp ce transpiraţia se evaporă de pe piele, ne răcorim în mod natural.