miercuri, 29 ianuarie 2014

Sfaturi utile! Ce faci daca ramai blocat cu masina in zapada?

În primul rând trebuie să ai maşina echipată corespunzător condiţiilor de iarnă cu  anvelope de iarnă, lanţuri antiderapante, lopată pentru zăpadă, antigel în radiator, lichid de spalat parbrizul, etc.
Dacă pleci la drum în aceste zile când zăpada şi viscolul sunt la ele acasă, riscul de a rămâne blocat cu maşina în nămeţi va fi mare. Aşa că trebuie să ne gândim foarte bine la cum vom proceda în astfel de situaţii..
Chiar dacă distanţa până la destinaţie este mică, nu pleca în afara oraşului fără să faci plinul maşini. Acest lucru îţi poate salva viaţa dacă rămâi blocat în zăpadă.

 Ia la tine mâncare şi apă deoarece în cazul în care rămâi înzăpezit, organismul are nevoie să fie hidratat. Recomandat este să ai un termos cu ceai cald şi care se poate încălzi la bricheta maşinii, dar şi ciocolată care îţi va da energia de care corpul tău are foarte mare nevoie.
În cazul în care ai rămas blocat cu maşina în zăpadă, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să ceri ajutorul apelând numărul de urgenţă 112. Însă pentru a putea fi folosit telefonul, acesta trebuie să aibă bateria încărcată. Aşadar, asigură-te când pleci la drum de acest lucru, iar dacă şti că bateria telefonului se descarcă repede, ia-ţi cu tine şi un încărcător de maşină.
Pentru a nu suferi de frig, dă drumul la sistemul de încălzire. Ţine ventilatorul pornit câte 10 minute în fiecare oră. Dacă ţii motorul pornit, deschide puţin geamul pentru a aerisi în interiorul maşinii. Trebuie verificat periodic dacă nu cumva ţeava de eşapament a fost îngropată în zăpadă pentru a evita ca noxele să pătrundă  în habitaclu acestea fiind fatale celor din maşină.
Dacă deţii un telefon performant (smartphone) ori ai asupra ta o tabletă sau un laptop, accesează aplicaţia de localizare GPS. În acest fel, poţi transmite prin mail, SMS şi reţele de socializare coordonatele geografice ale locului în care te afli. Acest lucru poate ajuta ca salvatorii să te găsescă mai repede folosindu-se de astfel de informaţii.
Nu lăsa ca maşina să fie acoperită de zăpadă! Foloseşte lopata pentru zăpadă sau un făraş şi o matură pentru a înlătura zăpada de pe capotă, plafon şi potbagaj.
Autovehicului trebuie să fie cât mai vizibil, altfel salvatorii pot trece pe lângă tine fără să te observe.
Ridica antena de radio a masinii si leaga o carpa portocalie sau rosie de aceasta.
Dacă afară se înserează, încearcă să-ţi semnalizezi poziţia aprinzând şi închizând farurile, la anumite intervale de timp. Lasă lumina aprinsă în habitaclu şi foloseşte luminile de avarie . Te poţi ajuta chiar şi de lumina unei lanterne.
Pentru a te face auzit, claxonează din când în când. Este foarte posibil ca salvatorii să fie în apropiere dar să nu te observe. Claxonând, îi ghidezi exact în locul în care te afli.