joi, 21 martie 2013

Evolutia preturilor aurului si argintului

Pretul aurului este in scadere la nivel mondial, conform expertilor in domeniu. 


evolutie pret aurIn schimb, valoarea platinei s-a apreciat pe piata mondiala. Platina a ajuns la pretul maxim al ultimelor patru luni, pe fondul ingrijorarilor referitoare la stocurile tot mai mici, scrie www.altin.ro.

Cel mai mare producator de platina, Anglo-American Platinum, a anuntat ca a inregistrat pierderi in 2012, dupa ce compania a fost afectata de mai multe greve.

2012 - un an greu pentru platina !

Reprezentantii companiei spun ca 2012 a fost un an greu pentru tranzactiile cu platina. O problema este data si de nesiguranta furnizarii platinei de catre producatorii sud-africani, nesiguranta care este asteptata sa ii domine si in cursul intregului an 2013.

Pretul aurului a fost pus sub presiune in ultimele saptamani de accelerarea cresterii economice globale. Din aceasta cauza a scazut cererea de aur, iar investitorii nu l-au mai considerat o investitie sigura. Unii specialist considera astfel ca economia mondiala isi revine usor din criza financiara.



Problemele Africii de Sud in acest sector se resimt pe piata globala a platinei, caci aceasta tara reprezinta 72% din piata acestui metal pretios la nivel global. Anul trecut, tara africana s-a confruntat cu o serie de greve si chiar inchideri ale unor mine.

Vezi si alte informatii pe www.altin.ro

Pretul aurului este sustinut de achizitiile bancilor centrale. Cantitatea de aur pe care aceste institutii au cumparat-o a crescut cu 63% in trimestrul al doilea, la 157,5 tone, iar cresterea anuala este de 137,9%, potrivit Consiliului Mondial al Aurului (CMA).

Kazakhstan, Rusia, Ucraina si Serbia se numara printre statele care au facut cele mai mari investitii in aur in aceasta perioada. Nu este si cazul Romaniei. Rezerva de aur a Bancii Nationale s-a mentinut la 103,7 tone. In conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia s-a situat la 4,584 milioane euro in septembrie. De altfel, evolutia pretului aurului in ultimii 10 ani este fulminanta: a crescut de patru ori.

 Citeste mai mult despre evolutia preturilor aurului si argintului.