marți, 31 august 2010

Sfaturi pentru Copii


Sunt in siguranta pentru ca:

  • imi stiu adresa, numarul de telefon si numele parintilor, dar nu le spun oricui
  • intotdeauna spun parintilor unde si cu cine plec;
  • cer voie parintilor, daca vreau sa plec undeva dupa ore;
  • nu deschid usa, daca sunt singur acasa si nu astept pe nimeni;
  • accept un cadou sau dulciuri doar cu voia parintilor

marți, 24 august 2010

Esti somer, ti s-a micsorat salariul sau esti divortat? Legea te protejeaza daca nu iti platesti ratele la timp

Daca ai divortat sau ti-a fost micsorat salariul, o noua ordonanta de guvern impune bancilor sa nu te penalizeze prea aspru daca nu iti platesti ratele la timp.

Daca debitorul divorteaza, i-a scazut salariul cu cel putin 15%, este somer sau se afla in concediu de boala prelungit, va putea plati cu cel mult 2% mai putin la dobanzile penalizatoare care sanctioneaza neachitarea ratelor, informeaza
Capital, care considera ca aceste prevederi legale parca invita romanii aflati in astfel de situatii sa intarzie plata ratelor, stiind ca nu li se va intampla mare lucru.

Dobanzile penalizatoare care sanctioneaza neachitarea ratelor urmaresc sa descurajeze perpetuarea acestui comportament al clientilor. Penalitatile consistente se vor aplica in continuare clientilor care nu au primit scutiri prin aceasta ordonanta.

"Sunt foarte multe aspecte din acea ordonanta pe care noi le-am contestat si le vom contesta in continuare", a declarat Radu Ghetea, presedinte Asociatia Romana a Bancilor.

Peste 700.000 de persoane aveau, la sfarsitul lunii mai, restante mai vechi de 30 de zile la rambursarea imprumuturilor.

Rate mai mici ? Cum negociezi cu banca pentru o rata mai mica?

O perioadă de câteva luni în care să achitaţi doar dobânda, mărirea termenului de rambursare sau a valorii reziduale sunt opţiunile de reducere a ratei.

Ratele la leasing pot deveni mai "uşoare" în urma restructurării finanţării. Pentru asta trebuie să vă prezentanţi la finanţator şi să dovediţi că veniturile v-au scăzut cu 25%. Sunt trei facilităţi la rambursarea ratelor pe care firmele le pot acorda în astfel de situaţii: perioade de graţie, lungirea termenului de plată a maşinii sau creşterea valorii reziduale. Solicitarea de facilităţi nu înseamnă însă şi obţinerea lor.
Reducerea ratelor la leasing este preferabilă însă situaţiei în care nu reuşiţi să fiţi cu plăţile la zi, deoarece întârzierile sunt taxate de finanţatori cu dobânzi penalizatoare. În plus, dacă restanţele depăşesc 60 de zile, majoritatea firmelor de leasing pot începe procedura de recuperare a autovehiculului. Acest termen e specificat în contractul de leasing. Ratele la leasing vor creşte din cauza deprecierii leului, iar cele plătie din această lună se măresc cu circa 5% din cauza majorării TVA la 24%.
Perioadă de graţie de până la 6 luni

La BCR, Raiffeisen şi Romstal Leasing, clienţii pot obţine perioade de graţie pe cel mult şase luni, potrivit angajaţilor acestor companii. Perioadele de graţie obţinute de clienţii BCR Leasing au fost de obicei între trei şi şase luni, timp în care se achită numai dobânda, spun salariaţii companiei.

În schimb, clienţii Porsche nu pot beneficia de perioade de graţie. Oficial, reprezentanţii companiei se rezumă la a spune că fiecare caz este analizat individual.

Dacă într-o perioadă de şase luni plătiţi numai dobânzile aferente finanţării contractate, rata va creşte puţin odată cu terminarea perioadei de graţie deoarece în timpul acesteia nu a fost rambursat niciun leu din suma împrumutată.

duminică, 22 august 2010

Cateva sfaturi "financiare"

1. Oricat de mare sau de mic ar fi salariul tau, intotdeauna incearca sa pui niste bani deoparte. Indiferent de cati bani ti-ar intra in buzunar pe luna, pune cate putin deoparte. La un moment dat s-ar putea sa ai nevoie urgenta de mai multi bani si ii vei putea lua chiar din fondul tau personal fara sa te mai imprumuti la ai tai sau la prieteni.

2. Fii constient de diferenta dintre “a avea nevoie” si “a vrea”. Concret: sa-ti doresti ultimul model de iPod nu e acelasi lucru cu a avea nevoie de boxe la calculator, la fel cum sa ai nevoie de o rochie pentru nunta surorii tale nu e acelasi lucru cu a vrea cea mai scumpa rochie din mall.

3. Gandeste-te la costul real. Mai precis, cand te gandesti sa-ti cumperi in rate laptopul la care visai, nu te bucura ca ratele sunt minuscule. Peste cinci ani, cand vei termina de achitat, o sa-ti dai seama ca ai platit de trei ori mai mult. Sau, daca iti iei o masina la mana a doua, ia in considerare reparatiile pe care le va solicita in urmatorul an, reparatii care n-ar fi fost necesare daca ai mai fi asteptat si ai fi strans bani pentru o masina noua.

4. Cumpara lucruri de calitate. E drept ca sunt intotdeauna mai scumpe sau ca mai scump nu inseamna neaparat mai bun, dar in general sneakersii de la standul chinezesc se vor rupe de cinci ori mai repede decat cei originali de la reprezentanta. Lista poate continua. Telefonul nou e in garantie si aduce cu el calitate garantata, pe cand cel cumparat din fata gurii de metrou va fi intr-adevar mai ieftin, dar deja uzat, deci de o calitate indoielnica.

5. Nu garanta un imprumut pentru altcineva. Poate Ionel iti este prieten din copilarie sau ruda, dar nu stii niciodata in cine e ok sa ai incredere cand vine vorba de bani.

Sprancenele

In imediata apropiere a ochilor, genele si sprancenele contribuie la echilibrul estetic al intregii fizionomii umane. Si nu numai atat, conform legii "proportiilor de aur" un lucru este frumos numai in conditiile in care este si util. Se poate spune ca atat genele cat si sprancenele sunt extrem de utile.

Ochii au nevoie de foarte multa protectie, iata de ce sprancenele sunt un adevarat filtru care fereste ochii de transpiratie, praf, fum etc., iar genele filtreaza lumina prea puternica.

Sprancenele au o mare contributie si in comunicare, in mimica fetei: sprancene ridicate - inseamna mirare, sprancene incruntate - suparare, sprancene destinse - calm, o spranceana ridicata - ironie.

Egipt - una din marile civilizatii ale lumii

Egiptul este una din destinatiile in care te poti bucura de soare cam tot timpul anului. Poti merge in vacanta in Egipt fie vara, dar trebuie sa iei in considerare faptul ca in lunile iulie si august temperaturile sunt foarte ridicate, fie iarna cand temperaturile sunt mai blande si te poti bucura mai mult de vacanta.Daca vrei sa mergi in vacanta la mare, daca vrei sa explorezi desertul si sa descoperi cum traia una din cele mai renumite civilizatii ale lumii sau vrei sa te bucuri de o croaziera, Egiptul este destinatia potrivita pentru tine!
In Egipt poti alege o vacanta la mare in una din statiunile sale, cele mai cunoscute fiind Sharm el Sheikh, Hurghada, El Gouna. Vei gasi aici hoteluri confortabile (recomand hotelurile de 5* si 5* deluxe ; ca in fiecare tara, si in Egipt clasificarea hotelurilor se face conform standardelor locale- standarde ce difera de la tara la tara), plaje frumos amenajate (in anumite zone vei avea nevoie de incaltaminte speciala) si o multime de activitati care te asteapta sa le incerci. Poti face snorkelling sau scuba diving, poti admira coralii din Marea Rosie sau poti merge in croaziere. Frumusetea coralilor te asteapta sa o descoperi. Trebuie sa ajungi aici macar o data!Pentru cei ce vor sa vada piramidele si sa descopere cat mai multe lucruri despre una din civilizatiile cele mai cunoscute din lume recomand o excursie cat mai bine pusa la punct.Sunt multe de vizitat in Egipt si pentru a cuprinde o mare parte din obiective ai nevoie de o planificare cat mai amanuntita.
Poti vizita: Marile piramile din Gizeh, printre care si cea mai cunoscuta, Piramida lui Keops (Kufu)- una din minunile lumii si singura care a supravietuit pana astazi; Sfinxul; Piramida in trepte a lui Djeser de la Saqqara-prima piramida construita; Amarna- capitala instituita de Akhenaton in secolul al XIV-lea i.Hr; Teba-capitala Egiptului Antic; Luxor; Templul Karnak; Valea Regilor- aici se pot vizita mai multe morminte ale regilor egipteni, printre care si al lui Tutankhamon; Marele baraj de la Aswan; Templul din Edfu; Templul zeului Horus si multe altele.
Poti alege o croaziera de Nil (intre 5-15 zile) pentru a te bucura de toate acestea. Totodata, alegand o croaziera cu o durata putin mai lunga te vei bucura si de un sejur la Marea Rosie.
In Egipt trebuie sa vizitezi neaparat si Cairo pentru ca aici poti admira tezaurele faraonilor egipteni (Muzeul Egiptean din Cairo). Si Alexandria este o locatie pe care nu o poti trece cu vederea: vei vizita aici Palatul si Gradinile Montasser, catacombele si coloana lui Pompei, fortareata Quait Bey si noua biblioteca.


Pentru a nu rata nimic din ce este esential in Egipt ti-am pregatit o scurta lista care sa te ajute in planificarea vacantei tale in aceasta tara:

1. Piramidele si Sfinxul
2. Cairo, capitala Egiptului: aici vei putea vedea cum traiesc egiptenii astazi si tot aici vei putea admira o parte a tezaurelor faraonilor. In Muzeul din Cairo vei gasi si faimoasa masca mortuara a lui Tutankhamon
3. Plimbare pe Nil seara, cu  feluca
4. Templul din Karnak
5. Exploreaza desertul
6. Scufundari si snorkelling la Marea Rosie
7. Souk-urile (bazarurile)
8. Savureaza un ceai cu menta sau fumeaza o narghilea in una din cafenelele pe care le gasesti; astfel vei vedea si viata de zi cu zi a egiptenilor.

Egiptenii au o zicala “Odata ce ai baut din Nil, te vei intoarce la el mereu.” Egiptul te asteapta…poate anul acesta vei face o calatorie aici…cu siguranta nu va fi ultima!
Vacanta placuta!

joi, 19 august 2010

Cum sa renuntati la fumat ?





        Odata cu renuntarea la fumat, unele persoane inlatura si evita orice le-ar putea aminti de acest obicei. O data ce au renuntat, ei nu se mai reapuca. Insa, pentru multe persoane nu este chiar asa usor. Atunci cand fumezi, corpul ravneste dupa nicotina din tigara. A renunta la fumat, e mult mai greu decat atunci cand incerci sa-ti schimbi orice alt obicei. E greu, dar se poate! Poti renunta fie reducand treptat numarul tigarilor, fie renuntand dintr-o data la ele. Nu exista un plan, o strategie valabila pentru toata lumea. Iti poti dubla sau chiar tripla sansele de reusita folosind in paralel si un tratament medicamentos. 
Metode ajutatoare pentru renuntarea la fumat:
·        -medicatia (terapia de inlocuire a nicotinei si bupropionul)
·        -activarea in cadrul unor programe si asociatii anti-fumat
·        -comunicarea permanenta cu medicul si terapeutul.
Poti sa renunti la fumat si sa te reapuci de mai multe ori, pana sa reusesti definitiv acest lucru. Majoritatea persoanelor fumatoare au multe tentative inainte de a reusi sa scape pentru totdeauna de acest obicei. Important este sa nu te opresti, ci sa continui sa incerci.
De ce este asa greu sa renunti la fumat?
·        Pentru cei mai multi este foarte greu sa renunte datorita dependentei de nicotina si astfel sunt tentati sa cedeze. Renuntarea la fumat poate da insomnii, iritabilitate, depresie, ceea ce face ca tot acest proces sa devina foarte dificil. Pe langa toate aceste simptome fizice, pot aparea si reactii de natura psihologica sau emotionala. Odata ce te-ai hotarat sa renunti la fumat, trebuie sa incerci sa te descurci si altfel in situatii de stres si emotie, nu aprinzandu-ti o tigara.
·        Esti pregatit sa renunti?
Daca iti poti raspunde la aceasta intrebare, sansele tale vor creste semnificativ. Daca nu te simti inca pregatit pentru asta dar totusi iti doresti, continua sa te pregatesti, sa te informezi ce inseamna sa renunti la fumat si vei reusi.
·        Te pot ajuta medicamentele sa renunti la fumat?
Daca fumezi mai putin de zece tigari pe zi, poti renunta fara a folosi medicatie corespunzatoare. In cazul in care fumezi mai mult de atat, medicamentele sunt adesea foarte utile. Acestea sunt de fapt inlocuitori ai nicotinei (NRT) si bupropion (Zyban). Astfel, ii asiguri corpului doza de nicotina, dar fara a fuma. Produsele care inlocuiesc nicotina se pot prezenta sub forma de bandaje, guma de mestecat, pastile, spray nazal sau inhalant. Bupropion pastile, se administreaza numai cu recomandarea medicului specialist. Nu contine nicotina, este un calmant si te ajuta sa treci mai usor peste perioadele de stres si anxietate. Ajutandu-te cu aceste medicamente, sansele tale de reusita cresc semnificativ.

Cum influenteaza fumatul starea de sanatate?

Avantajele renuntarii la fumat
Printre numeroasele avantaje ale renuntarii la fumat se numara:
·        -creste speranta de viata
·        -scade riscul producerii unui infarct miocardic
·        -scade riscul formarii unor tumori cancerigene
·        -un mod de viata mult mai sanatos
·        -si, nu in ultimul rand, mai mult bani in buzunar.
·        De asemenea, nu vei mai fi nevoit sa stai afara, in frig sa-ti fumezi tigara, deoarece in casa nu ti se permite. Vei constata ca starea ta generala se va imbunatati considerabil.
Efectele negative ale fumatului
Fumatul este foarte daunator sanatatii. Trebuie sa-ti sustii, sa-ti sprijini decizia de a renunta, gandindu-te ca:
·        -fumatul duce la moartea a peste 430.000 de persoane anual
·        -reprezinta cauza a 87% din cazurile de cancer pulmonar
·        -fumatul este cauza principala a bronsitei cronice si emfizemului pulmonar
·        -afecteaza nu numai pe fumator, ci sunt expusi si ceilalti membrii ai familiei sau colegi de serviciu
·        -poate duce la probleme sexuale si chiar infertilitate
·        -fumatul poate crea serioase probleme cardiace, hipertensiune arteriala, boli pulmonare cronice, arteriopatie periferica, dar si diverse forme de cancer (bucal, laringean, esofagian sau pulmonar)
·        -persoana fumatoare isi expune copilul, riscului de a muri ca urmare a sindromului mortii subite; copiii persoanelor fumatoare au un risc crescut de astm bronsic, frecvente infectii ale urechii sau infectii pulmonare; daca acestia sufera deja de astm bronsic sau diverse forme de alergii, expunerea la fumul de tigara poate agrava serios boala
·        -daca fumezi, fii sigur ca si copilul tau se va apuca de fumat
·        -fumatul in perioada graviditatii afecteaza atat mama cat si copilul nenascut al acesteia.

De ce fumezi?

·        Multi oameni nici nu se gandesc cand sau de ce s-au apucat de fumat. Doar o fac si atat. Incercand sa-ti gasesti raspunsurile la aceste intrebari, te poate ajuta sa gasesti strategia potrivita pentru tine si sa te hotarasti sa renunti.
·        Poate fumezi pentru ca:
·        -vrei sa te calmezi, in special dupa o disputa, dupa o perioada de stres sau atunci cand esti nervos ori suparat
·        -te gandesti ca asa iti poti controla greutatea si crezi ca, daca vei renunta s-ar putea sa te ingrasi
·        -ai impresia ca te stimuleaza, iti imbunatateste puterea de concentrare, te impulsioneaza atunci cand te simti lipsit de vlaga
·        -toti prietenii tai fumeaza si consideri ca astfel te integrezi mult mai bine in grup
De ce fumeaza copiii si adolescentii?
·        Majoritatea capata astfel de obiceiuri datorita influentei anturajului. Filmele sau programele TV, prezinta fumatul ca pe ceva foarte fascinant si atractiv. Adolescentii, in special fetele, considera fumatul o cale foarte buna de a-si controla greutatea. Ei considera ca fumatul te face sa apari in ochii celorlalti mai matur, mai independent si increzator in sine, dar si ca o razvratire impotriva parintilor. Daca parintii sunt fumatori, atunci sunt sanse mari ca si copiii acestora sa se apuce de fumat.

Pregateste-te sa renunti la fumat

·        Cand simti nevoie sa fumezi, e greu sa incerci sa te lasi. Inainte de a te hotara sa renunti, pregateste-te pentru un mod de viata fara nicotina.
Motivatia
·        Gandeste-te ce te-ar putea motiva sa renunti la fumat. Sanatatea este un motiv foarte important pentru adolescenti. Poate doresti sa te simti mai stapan pe tine, pe viata ta, decat sa ai sentimentul ca tutunul iti poate controla viata.
Riscurile fumatului
·        Incearca sa faci o lista cu toate motivele pentru care trebuie sa renunti la fumat si discut-o cu medicul tau.
·        Astfel, fumatul poate duce la:
·        -serioase probleme de sanatate: tahicardia atunci cand urci scarile, astmul bronsic se agraveaza si tusesti foarte mult in ultimul timp
·        -probleme de sanatate pe termen lung: infarct miocardic, hipertensiune arteriala sau cancer pulmonar
·        -problemele cauzate celorlalti prin expunere (cancer pulmonar, diverse boli ale inimii), copii tai se pot apuca de fumat vazandu-te pe tine ca o faci, spaima producerii mortii subite a copilului nenascut, infectii ale urechilor la copii sau agravarea simptomelor de astm.
Recompense dupa renuntarea la fumat
·        Ce poti castiga daca renunti la fumat:
·        -infatisare, un aspect mai tanar si un corp mai sanatos
·        -un bun exemplu pentru ceilalti, in special pentru copii – daca tu fumezi, mai mult ca sigur ca si copilul tau se va apuca de fumat; daca un adolescent nu a incercat sa fumeze in aceasta perioada, mai mult ca sigur ca nu se va mai apuca vreodata; daca, copilul tau adolescent fumeaza, exista sanse mari sa renunte daca tu reusesti sa o faci
·        -nu in ultimul rand, economisesti banii pe care ii dadeai pe tigari.
Bariere in calea renuntarii
·        Cauzele care te pot determina sa te apuci de fumat pot fi diverse: petreceri, evenimente la care participi, locuri sau chiar oamenii. Intotdeaua fumezi o tigara dupa masa sau in timpul orelor libere. La fel procedeaza si prietenul tau cel mai bun?
·        Nu poti evita intotdeauna aceste tentatii, poti insa dezvolta si gandi strategii care sa te ajute:
·        -inhalarea de nicotina: persoanele care fumeaza zilnic au diverse simptome ca iritabilitate, insomnii sau probleme de concentrare atunci cand incearca sa renunte la fumat; se observa aceleasi simptome de eliminare a nicotinei atat in cazul in care se inceteaza utilizarea de tabac, cat si in cazul incetarii fumatului obisnuit; exista medicamente care te pot ajuta sa controlezi toate aceste simptome; se asemenea, poti incepe prin practicarea unor exercitii fizice sau punerea in practica a unui hobby
·        -esecul din trecut: daca ai mai incercat in trecut sa renunti la fumat si nu ai reusit, nu fi prea exigent cu tine; studiile arata ca, cu fiecare data cand incerci sa te lasi de fumat, devii mai puternic, mai informat despre ceea ce te ajuta in acest proces si ce te impiedica; majoritatea persoanelor incearca de multe ori pana sa reuseasca definitiv sa se lase
·        -cresterea in greutate: poti sa iei cateva kilograme in plus odata ce te lasi de fumat; nu incerca sa ocolesti asta prin recurgerea la o dieta stricta in acest timp; asta va face si mai greu, mai obositor tot acest proces; mai bine incearca sa devii activ si sa arzi caloriile in plus; majoritatea medicamentelor pe care le folosesti in aceasta perioada, te pot ajuta sa ocolesti cresterea in greutate, pana cand esti pregatit sa te descurci cu cateva kilograme in plus
·        -depresia: medicatia si consilierea te pot ajuta sa treci peste
·        -lipsa de suport din partea familiei sau a prietenilor: incearca sa gasesti persoane care sa te ajute sa treci peste si sa-ti cresti sansele de reusita
·        -stresul: stresul poate duce la fumat; invata noi metode sa treci peste aceste perioade
·        -alcoolul: consumul de alcool poate creste dorinta de a fuma; trebuie sa incerci sa consumi mai putin alcool in primele trei saptamani de cand ai hotarat sa renunti la fumat
·        -convietuirea cu o persoana fumatoare sau frecventarea unor grupuri de fumatori: daca persoanele respective ar renunta odata cu tine, ar fi mult mai usor pentru tine; daca aceasta nu e o solutie, incearca sa vorbesti, sa discuti cu persoana respectiva si sa nu fumeze cand tu esti prin preajma
·        -lipsa vechilor obiceiuri te pot face sa te apropii de o tigara sau pipa.
·        Una din metodele care nu merge mai deloc, este aceea de a inlocui tigarile cu trabucul sau pipa, ca un prim pas in procesul de renuntare. De asemenea, inlocuirea tigarii obisnuite cu una "light" nu este o metoda buna. Aceasta nu e mai putin nociva decat tigara obisnuita.Adolescentii, in special fetele, se tem adesea ca vor lua in greutate, ca nu se incadreaza foarte bine in atmosfera unor petreceri sau ca nu pot face fata unor perioade de stres. O stare fizica buna, poate ajuta adolescentii in perioadele de stres, intr-un mod mult mai sanatos decat fumatul.
Repetarea motivatiei
·        Nu inceta sa-ti reamintesti de ce vrei sa renunti la fumat. Fa o lista cu toate motivele pentru care ai luat decizia aceasta si beneficiile pe care le astepti. Pune aceasta lista in dulapul din dormitor, in portofel sau pe frigider. Trece-o in revista de fiecare data cand iti este greu. Adauga pe lista orice nou motiv sau beneficiu. Daca ai mai incercat sa te lasi de fumat inainte, adu-ti aminte ca majoritatea oamenilor incearca de mai multe ori pana sa reuseasca. Nu renunta.

Stabileste-ti niste obiective

·        Te poate ajuta sa obtii rezultate pe termen lung, ca de exemplu renuntarea la fumat, prin impartirea obiectivului final in altele mai mici. De fiecare data cand atingi un scop, te simti mandru de aceasta realizarea.
·        In acest scop:
·        -stabileste-ti clar obiectivele: scrie-le pe o hartie sau impartaseste-le unei persoane; acestea trebuie sa cuprinda termeni ca "pana atunci" sau "pentru cat timp", dar si "ce"; de exemplu "Voi nota tot intr-un jurnal, timp de o saptamana, incepand chiar de maine"
·        -recompenseaza-te de fiecare data cand iti atingi un scop: renuntarea la fumat este un proces dificil si fiecare mic succes inregistrat, merita privit cu incredere; nu te pedepsi insa atunci cand esuezi; poti, in schimb, sa te retii de la orice recompensa pana cand reusesti sa ai un rezultat bun
·        -incearca sa pastrezi un ritm: s-ar putea sa vrei sau sa simti nevoia sa renunti dupa o perioada de cateva luni sau chiar un an; desfasurarea unor activitati sigure va vor face sa rezistati tentatiilor pe perioade mai mari de timp
·        -fii realist: s-ar putea sa te simti foarte incantat despre noul tau plan si sa-ti propui teluri mult prea mari pe care sa nu le poti realiza; asa ca, stabileste obiective pe care sa le poti duce la indeplinire.

Strategii si metode pentru renuntarea la fumat

·        Cand iti planifici strategia pentru a renunta la fumat, te poti folosi de metoda in cinci pasi propusa de U.S. Surgeon General: pregateste-te, obtine sprijin, suport din partea celorlalti, stabileste-ti noi preocupari, foloseste medicatie corespunzatoare si fii pregatit pentru recidiva.
Pregateste-te
·        Contacteaza medicul de familie si informeaza-te asupra metodelor de renuntare la fumat existente in orasul tau. Pregateste-ti corpul si mintea pentru stresul care va veni:
·        -fixeaza-ti o data cand te hotarasti sa renunti si respect-o: reprezinta un pas foarte important spre a deveni o persoana nefumatoare; pentru persoanele care nu au fumat deloc in ziua stabilita, este de zece ori mai probabil sa nu fumeze in urmatoarele sase luni; alegerea unui moment potrivit va poate creste foarte mult sansele; nu va stabiliti aceasta zi intr-o perioada foarte stresanta
·        -incearca sa faci niste schimbari: scapa de toate scrumierele si brichetele dupa ce ai fumat ultima tigara; arunca toate pipele si pachetele cu tutun; incearca sa inlaturi orice urma de tutun din interiorul casei, aeriseste bine camerele, curata draperiile si husele canapelelor si nu mai lasa sa se fumeze la tine in casa; arunca bricheta din masina
·        -daca ai mai incercat in trecut sa renunti la fumat, trece in revista toate acele tentative: gandeste-te la lucrurile care te-au ajutat in trecut si foloseste acele strategii din nou; gandeste-te si la lucrurile care te-au impiedicat in reusita si incearca sa le pui mai bine in practica sau daca nu, evita-le
·        -odata ce te-ai hotarat sa renunti, nu mai incerca nici macar sa tragi un fum dintr-o tigara: ar trebui sa incerci sa reduci numarul tigarilor, inainte de data oficiala cand ti-ai propus sa te lasi de fumat.
Obtine sprijin, suport din partea celorlalti
·        Sansele tale de reusita vor creste daca ai sprijinul familiei tale, al medicului, al prietenilor sau colegilor de serviciu:
·        -un doctor sau psiholog te poate ajuta sa faci o abordare a acestui proces, care sa se potriveasca cel mai bine cu necesitatile tale; aceste persoane sunt si surse bune de motivare si suport pe parcursul intregului proces de renuntare
·        -anunta-ti prietenii ca te-ai lasat de fumat si vorbeste cu ex-fumatorii, despre experientele lor in timpul si dupa renuntarea la fumat
·        -daca locuiesti cu o persoana fumatoare, incearca sa stabilesti cu aceasta reguli despre fumatul de fata cu tine; mai bine de atat, propune-i persoanei respective sa renunte si ea odata cu tine; de asemenea, familia si prietenii te pot sustine si incuraja pe toata aceasta perioada
·        -frecventeaza un grup suport pentru persoanele care au renuntat la fumat; persoanele care au renuntat deja la fumat pot fi de un real ajutor, deoarece ei stiu deja prin ce treci
·        -obtine consiliere prin telefon, individual sau grup: te poate ajuta sa inveti sa recunosti si sa te descurci in situatiile care te-ar tenta sa fumezi din nou; te vei simti sprijinit daca vei recidiva
·        -frecventeaza, participa la programe care sa te ajute in tot acest proces; daca alegi sa faci parte dintr-un astfel de program pentru stoparea fumatului, cauta unul care a dat rezultate; poti cere parerea medicului
·        -copiii si adolescentii se pot inscrie la programele sociale, organizate in cadrul scolii sau comunitatii
·        -foloseste internetul: iti ofera non-stop informatii utile despre renuntarea la fumat si poti gasi chiar sprijin pe forumurile cu astfel de teme; aceasta metoda este foarte buna pentru persoanele care nu pot ajunge la intalniri organizate sau carora nu le plac, nu se simt confortabil in cadrul unor astfel de grupuri.
Stabileste preocupari noi
·        Deoarece nu vei mai folosi tabac in viitor, trebuie sa te hotarasti cei vei face in loc si nu ezita sa-ti faci un plan: -identifica si gandeste-te la metodele de evitare a acelor lucruri, care te pot face sa incerci o tigara; gandeste-te la situatiile in care esti supus unui mare risc de a ceda si de a fuma o tigara si trebuie sa-ti stabilesti dinainte un plan, cum sa treci peste oricare din aceste momente
·        -schimbarea programului zilnic, a drumului catre serviciu si a locului de servit pranzul; incearca sa faci in fiecare zi ceva care sa-ti faca placere
·        -redu cat de mult poti factorii de stres: calmeaza-te si elibereaza-te de tensiunile acumulate citind o carte, facand o baie fierbinte sau sapand in gradina.
Foloseste medicatia corespunzatoare
·        Daca incerci sa te lasi de tabac (asta daca nu folosesti tutun doar ocazional), se recomanda incercarea a unuia sau mai multora din medicamentele de mai jos. Folosirea acestora vor creste probabilitatea succesului.
·        Prima alegere ar fi:
·        -terapia inlocuirii nicotinei (NRT): produsele care inlocuiesc nicotina se prezinta sub forma de guma de mestecat, bandaje, pastile, inhalant sau spray nazal; toate acestea, mai putin pastilele, se pot cumpara fara prescriptie medicala
·        -bupropion SR (Zyban): se elibereaza pe baza de reteta si se poate administra singur sau in combinatie cu inlocuitorii de nicotina.
·        Mai sunt alte doua medicamente, care se pot incerca, in cazul in care cele mai sus amintite nu dau rezultate:
·        -Nortriptilina
·        -Clonidina.
·        Medicul trebuie sa prescrie aceste medicamente si sa aduca la cunostinta modalitatea de administrare.
·        Folosirea medicamentelor in combinatie cu consilierea medicala sau cu programele de stopare a fumatului, cresc sansele de reusita.
Pregateste-te pentru recidiva
·        Majoritatea oamenilor nu au succes din primele dati cand incearca sa renunte la fumat. Nu va invinuiti. Incercati sa faceti o lista cu lucrurile pe care le-ati invatat si ganditi-va la ele, cand va hotarati sa incercati din nou saptamana sau luna urmatoare. Este recomandat sa incercati si ceva nou data viitoare, cum ar fi medicamentele sau inlocuitorii de nicotina, ori sa combinati consilierea medicului cu un tratament corespunzator.

Renuntarea la fumat cand exista si alte probleme medicale

·        Daca suferi de depresie, anxietate sau o alta problema similara, daca ai avut probleme cu alcoolul sau folosirea drogurilor, trebuie incercata rezolvarea acestei probleme, inainte de a te hotari sa renunti la fumat. S-a observat ca, majoritatea persoanelor care s-au confruntat cu una din aceste probleme medicale, au avut parte de o revenire a bolii atunci cand s-au hotarat sa renunte la fumat. Daca o astfel de problema exista, se recomanda consultarea medicului. Odata ce ai renuntat la fumat, trebuie sa ceri ajutor, imediat ce observi ca poti avea din nou probleme. Fumatul poate afecta, de asemenea absorbtia si nivelul seric al anumitor medicamente. Daca urmezi un tratament, se recomanda consultarea medicului si stabilirea unei eventuale modificari a dozei de medicamente.

Mentinerea noului stil de viata

·        Multe din schimbarile simtite odata cu renuntarea la tabac nu sunt pozitive. Eliminarea nicotinei te poate face sa devii morocanos, mai putin temperat, poate crea insomnii si probleme de concentrare.
·        Trebuie luptat pentru a schimba obiceiurile, trebuie incercata renuntarea la fumat si vei constata ca te vei simti mult mai bine pe urma. Trebuie sa incerci sa nu fumezi o perioada mai lunga de timp iar, la un moment dat vei inceta sa te mai gandesti la asta. Urmatoarele recomandari te pot ajuta sa rezisti cat mai mult:
·        -rezista tentatiilor daca ai renuntat la fumat
·        -fa niste schimbari pozitive in viata ta
·        -trebuie sa previi eventualele scapari (sa fumezi una, doua tigari) sau accepta daca ti s-a intamplat o singura data
·        -incearca sa previi recidiva si sa devii iar fumator
·        -rezista cresterii in greutate.

De ce trebuie sa renunti la fumat?

·        Toti cei care vor renunta la tabac, isi vor da seama imediat de beneficii. Cu cat se renunta mai repede, cu atat scad sansele aparitiei unor boli cauzate de tabac.
·        Indiferent de varsta, in momentul renuntarii la fumat, se micsoreaza riscul de:
·        -infarct miocardic si hipertensiune arteriala: chiar si cateva tigari pe zi (una-patru tigari) cresc riscul imbolnavirii arterelor coronare; daca o persoana fumatoare sufera un infarct miocardic, riscul mortii subite este de doua ori mai mare decat la o persoana nefumatoare; cu cat se renunta mai repede la fumat, cu atat scade riscul producerii unui infarct; daca afectarea arterelor coronare exista deja, riscul unui alt infarct si al mortii subite scade imediat ce se renunta la fumat
·        -cancerul pulmonar si alte boli pulmonare: dupa zece ani de la renuntare, riscul aparitiei cancerului la plamani scade cu 30% pana la 50%, crizele de astm, bolile respiratorii ca raceala, gripa si pneumonia vor fi din ce in ce mai rare; de asemenea, se reduce posibilitatea producerii cancerului in cavitatea bucala (laringele), gura, gat, esofag, intestine, vezica urinara, rinichi sau pancreas
·        -impotenta si probleme de fertilitate: barbatii care vor renunta la fumat sunt mult mai putin expusi problemelor legate de obtinerea si mentinerea unei erectii; femeile, vor avea mai putine probleme legate de graviditate
·        -afectiuni gingivale si alte probleme dentare: fumatul poate crea serioase probleme parodontice persoanelor fumatoare, acestea fiind de doua ori mai expuse la parodontoza fata de persoanele nefumatoare
·        -moartea prematura: indiferent de varsta pe care o ai sau de cat timp fumezi, renuntarea scade semnificativ riscul dezvoltarii unor probleme grave de sanatate, care-ti pot ameninta viata.
·        Pe langa reducerea riscului imbolnavirii, vei semnala si imbunatatiri imediate ale starii generale de sanatate. Chiar din primele doua-patru saptamani, respiratia va fi mai usoara, iar simptomele astmatice vor fi mai putine. Pe de alta parte, in prima saptamana de la renuntare pot creste accesele de tuse, plamanii incercand sa se curete singuri. Imbolnavirea celorlalti membri ai familiei cauzata de fumatul pasiv, se reduce .Problemele legate de sarcina si fat vor fi mult mai putine la femeile care renunta la fumat. Tigarile cu un continut redus de gudron sau nicotina, nu sunt deloc mai sigure decat tigarile normale. Nu trebuie sa fiti indusi in eroare, gandindu-va ca aceste tigari sunt mai putin nocive.
De ce trebuie sa renunti la tigari, pipa si tabac?
·        Aparitia cancerului pulmonar, laringean sau bucal, este foarte probabila in urma consumului de tabac:
·        -riscul imbolnavirii in urma utilizarii pipei sau tigarilor: chiar daca inhalarea fumului dintr-o pipa sau tigara nu este directa, totusi expunerea la risc este foarte mare
·        -riscul imbolnavirii in urma obiceiului de a mesteca tutun: mestecarea tutunului si prizarea acestuia, pot duce la aparitia bolilor gingivale, pierderii dintilor sau chiar a unui cancer bucal.
De ce trebuie tinerii sa renunte la fumat?
·        Posibilitatea de evitare a bolilor cauzate de tutun si controlul asupra starii de sanatate, sunt motive foarte bune pentru tineri sa renunte la fumat. Adolescentii care fumeaza, mesteca sau prizeaza tutun, probabil stiu deja ca acesta este daunator sanatatii. Majoritatea tinerilor intentioneaza sa renunte la un moment dat, la aceste obiceiuri, dar nu considera ca este important sa o faca prea curand. Cu cat perioada de folosire a tutunului este mai mare, cu atat creste riscul imbolnavirii si a dependentei de tabac. Persoanele care folosesc tabac de mai mult de un an, au cu 80% mai multe sanse sa devina dependente. Odata ce dependenta se creeaza, este mult mai greu sa renunte.
·        Sursa : sfatul medicului.ro

miercuri, 18 august 2010

Cateva sfaturi pentru o vacanta fara probleme



Daca te pregatesti sa pleci in vacanta impreuna cu familia, dar si daca nu ti-ai facut inca planuri si ramai acasa, s-ar putea sa te confrunti cu mici probleme ce pot sa apara in perioada verii, pe care micutul tau le poate avea din cauza soarelui si caldurii, dar care pot fi evitate daca iti iei cateva masuri de siguranta. Mai jos vei gasi cateva sfaturi utile pentru o parte din aceste probleme, astfel incat tu si micutul tau sa aveti o vacanta linistita si frumoasa.

Eruptiile cutanate

Mai multe bubite rosii pe gatul sau toracele micutului tau pot fi semnul unei eruptii cutanate din cauza caldurii. Acestea pot sa apara si in zona abdomenului sau in zona coatelor. In aceasta situatie, este bine sa folositi o pudra speciala, cum ar fi cea pe baza de amidon de porumb pentru a pastra suprafata pielii uscata si sa tineti copilul intr-o camera bine ventilata. Frecarea si aplicarea unor creme pe zonele cu eruptii cutanate nu este recomandata, intrucat acestea pot face mai mult rau, din cauza ca mentin pielea umeda.
Pentru indepartarea simptomelor incercati sa:
- indepartati hainele in exces si sa tineti copilul intr-un loc racoros, la umbra
- raciti zonele afectate, folosind un prosop umed sau sa ii faceti o baie
Daca pielea copilului este usor iritabila la atingere, la indicatiile  medicului se poate folosi unguent cu hidrocortizon.
- evitati alte lotiuni sau creme pentru ca pot irita si mai mult pielea.
Dupa disparitia eruptiei, copilul trebuie expus treptat la temperaturi ridicate, pentru ca pielea lui sa se poata adapta corespunzator.
Protectia impotriva razelor solare
Inainte sa iesti cu copilul din casa, aplicati-i pe piele un strat generos de lotiune cu factor de protectie 45. Daca micutul a petrecut multe ore la soare, la intrarea in casa trebuie sa stea intr-o camera racoroasa si sa il hidratati foarte bine.
Intre orele 10:00 si 14:00 este bine sa nu iesiti cu copilul din casa, deoarece afara este foarte cald si radiatiile sunt foarte puternice. Este bine ca micutii sa consume multe lichide pentru a preveni deshidratarea  prin transpiratie.
Dupa inot
Dupa o baie in mare sau piscina este bine sa scoateti toata apa din urechile micutului,  folosind un prosop si aplecandu-i  capul intr-o parte si in cealalta. Fiti atent la simptomele care pot aparea mai tarziu, cum ar fi dureri persistente in momentul in care copilul mesteca si inghite, senzatia de mancarime sau scurgerea unui lichid galbui din urechi si adresati-va medicului sau farmacistului.
Micozele picioarelor
“Piciorul de atlet” este o infectie fungica localizata intre degetele de la picioare, care apare la cateva ore dupa baia intr-o piscina cu clor. In acest caz, copilul trebuie spalat foarte bine pe picioare si acestea sa fie apoi bine sterse si uscate cu un prosop, mai ales intre degete. De asemenea, este bine ca la piscina, la strand si la dusurile publice, micutul sa poarte slapi. Petru tratarea acestei micoze, trebuie sa va adresati medicului dermatolog care ii poate prescrie un tratament corespunzator.
Raul de masina
Daca micutului dumneavoastra i se face rau in timpul unei calatorii cu masina, incercati sa ii concentrati atentia asupra unui obiect care nu se afla in miscare, cum ar fi de exemplu linia orizontului. Inainte sa plecati la drum ar fi bine sa ii dati o mica gustare, deoarece este mai probabil sa i se faca rau daca stomacul este gol. De asemenea, medicul ii poate prescrie un medicament special contra raului de masina.
Ciupiturile de insecte
Printre neplacerile sezonului cald se numara si intepaturile si muscaturile diferitelor insecte. Iata si cateva sfaturi pentru prevenirea si tratarea acestora:
•    Este bine ca la geamurile locuintei sa montati plase impotriva insectelor, care va vor ajuta sa dormiti linistiti
•    Hainele colorate si parfumurile puternice atrag insectele, mai ales albinele si viespile, asa ca ar fi bine sa le evitati pe cat posibil
•    Daca luati masa in aer liber este bine sa nu lasati alimentele si sucurile descoperite, deoarece acestea atrag insectele
•    Folositi lotiuni, geluri si spray-uri impotriva insectelor; pentru copii exista produse speciale, dar aveti grija sa nu le dati pe maini, deoarece acestia isi duc mana la gura sau la ochi foarte des
•    Nu lasati copiii sa mearga descaltati prin iarba
Ce facem  daca ne-a intepat o insecta?
In cazul intepaturilor de tantari nu prea exista tratament, insa daca micutul a fost intepat, incercati sa dezifectati zona respectiva si sa aplicati un pansament, astfel incat el sa nu se scarpine si sa nu isi faca rana.
Daca este o intepatura de visepe sau alibina, primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa indepartati acul, dupa care sa aplicati niste gheata pentru a reduce inflamarea si durerea. Nu plasati gheata direct pe intepatura, ci puneti-o intr-o carpa curata. Dupa ce ati pus gheata, uscati zona bine si aplicati un antihistaminic.  De asemenea, pentru a reduce o eventuala alergie, apelati la un unguent pe baza de hidrocortizon.
Important! Daca victima intepaturii este alergica, trebuie contactat medicul imediat dupa inlaturarea acului. In cazurile grave, alergicii pot intra in stop respirator. Antihistaminicele pot intarzia efectele, insa nu le vor opri.
Daca micutul este muscat de un paianjen, zona respectiva trebuie spalata cu apa si sapun. Pentru calmarea  mancarimii se aplica un cub de gheata. Daca apar reactii toxice (eruptii, frisoane, febra, varsaturi, dureri de cap), adresati-va medicului.