miercuri, 27 octombrie 2010

Cand ducem copilul la mare ?


Medicii spun că cel mai bine este să aşteptaţi ca micuţul să împlinească un an. Bebeluşii nu au un sistem de reglare termică definitivat, de aceea există un risc crescut de a face insolaţie.
Sugarii nu trebuie duşi pe plajă
Medicii susţin că bebeluşii sub 6 luni nu trebuie expuşi direct la soare, deoarece la această vârstă există un risc crescut de a face şoc termic.
Părinţii care vor să procedeze „ca la carte” şi să ţină cont de sfatul medicului ar trebui să îşi ducă prichindelul la mare doar după ce acesta a trecut de 6 luni -1 an. „Dacă luaţi decizia să plecaţi cu micuţul la mare la vârsta de numai şase luni, nu vă recomand să îl ţineţi mai mult de jumătate de oră pe plajă. Plimbările este bine să le faceţi dimineaţa, până la ora 10.30, iar în restul zilei ţineţi copilul la interior, nu sub copaci, umbrelă sau în cărucior”, vă recomandă pediatrul Alexis Cochino de la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului din Bucureşti. Pediatrul Mihaela Cristescu de la MedLife vă sfătuieşte să nu mergeţi cu sugarii la plajă. „Până la vârsta de 6 luni, puteţi merge într-o staţiune de la malul mării, dar evitaţi plaja. Faceţi plimbări prin oraş, între 7.00 şi 11.00, precum şi după ora 18.00, astfel copilul va beneficia de aerosoli”, vă sfătuieşte pediatrul.
Nu plecaţi în plin sezon!
În maşină este de preferat să folosiţi climă; dacă folosiţi aer condiţionat, alegeţi o viteză mai mică a acestuia; temperatura să fie de 22-23 grade Celsius; plecaţi de acasă cât mai devreme, în zorii zilei.
Nu mergeţi la mare cu sugarii doar pentru un weekend; dacă tot faceţi acest pas, este mai bine să staţi minimum o săptămână.
Respectaţi-le programul de somn.
Luaţi-vă ajutoare, dacă aveţi posibilitatea.
Nu plecaţi în plin sezon, când nivelul de radiaţii este ridicat (sunt de preferat luna mai, sezonul 1-15 iunie sau 15 august-1 septembrie.
Expunerea la soare se face treptat 
Cu o jumătate de oră înainte de a ajunge pe plajă, aplicaţi-i bebeluşului cremă cu factor de protecţie solară minimum 15; crema se aplică pe toate părţile corpului expuse la soare (mâini, picioare, gât urechi), din două în două ore.
Dacă cel mic are 6 luni, nu îl ţineţi mai mult de jumătate de oră în soare; dacă are 1 an, puteţi să îl lăsaţi o oră de plajă.
Expunerea la soare se face treptat, pe zile: în prima zi îl lăsaţi 10 minute, în a doua zi, 15 minute, din a treia, câte 20-30 de minute.
Pălăria pe cap este obligatorie, nu uitaţi şi de maiou în primele zile ori de ochelarii de soare speciali pentru bebeluşi.

2 comentarii:

ness spunea...

Nu am mai fost la mare de 100 de ani.
E Stefan Cel Mare mai la mare ca mine.

Anonim spunea...

Eu sunt Stefan Cel Mare